Intr-o emisiune a postului american CBS, Michael Scheuer, fost analist la CIA si autor al cartii „Trufie imperiala - De ce pierde Occidentul razboiul cu terorismul”(in traducere romana), a criticat administratia americana pentru incercarea esuata de a-l captura pe Bin Laden. Acesta a declarat ca noua inregistrae video cu liderul al Qaeda, arata ca incercarile de a-l captura pe liderul islamist nu au avut nici pe departe, rezultate favorabile.

In emisiunea difuzata de CBS, Scheuer, specialist in analiza al Qaeda si a lui bin Laden, a descris modul in care liderul islamist s-a prezentat poporului american: „In primul rand, are o pozitie foarte relaxata si foarte conforatabila. Ceea ce incearca sa spuna este ca nu se afla sub nici un fel de amenintare din partea americanilor si ca americanii au esuat in efortul de a-l prinde si de a-l ucide, si in acelasi timp, in efortul de a distruge al Qaeda.”

„A vrut sa puncteze exact faptul ca nu am progresat deloc in lupta cu al Qaeda, si ca am esuat in razboiul din Afganistan chiar daca am trimis acolo forta armata si ofiteri inteligenti.”, a declarat Scheuer.

De asemenea, specialistul in actiunile al Qaeda a mai comentat si analiza pe care a facut-o si Intel Center, un grup independent de analiza care a studiat de asemenea, caseta, si care a afirmat ca bin Laden nu face amenintari, si ca nu a observat nici un fel de avertisment cu privire la un viitor atac asupra Americii sau a cetatenilor ei.

In comentariul lui insa, Scheuer nu s-a arata insa la fel de convins, si a afirmat ca „Intel Center sunt aproape de adevar. Eu cred ca este de fapt o amenintare ocolitoare. Bin Laden, inca o data ne-a oferit sansa de a ne converti la Islam, fapt care este cerut de religia lor inainte de a ne ataca. Asa ca, a spune ca nu exista nici o amenintare in acest mesaj, este la 180 de grade incorect.”

Acesta a mai precizat ca si momentul ales pentru transmiterea mesajului, nu este o coincidenta nici pe departe, chiar in ajunul aniversarii a 6 ani de la atacurile din 11 Septembrie 2001.Noua aparitie a lui bin Laden, la patru ani de la ultima sa inregistrare video, este de fapt atentionarea asupra unei „politici esuate”, in opinia analistului american, Michael Scheuer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.