Nawaz Sharif, fostul premier pakistanez care traieste in exil din 1999, s-a reintors ieri in tara sa. Fostul demnitar, inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat, si apoi acuzat de fapte de coruptie, nu a luat in calcul avertizarile venite din partea comunitatii internationale asupra faptului ca ar risca sa fie arestat sau deportat, daca revine in Pakistan.

Sharif a fost asteptat inca de la coborarea din avion de politisti care aveau un mandat de arestare emis de oficiul pentru combaterea coruptiei. Oficiali din fortele de securitate au declarat ca un avion la bordul caruia se afla fostul premier a parasit Islamabadul cu destinatia Arabia Saudita. Anterior, surse oficiale declarasera ca Sharif a fost plasat in arest preventiv. El a fost transferat cu elicopterul catre o destinatie necunoscuta, au anuntat responsabili din serviciile de securitate, dupa cum informeaza NewsIn.

Posturile pakistaneze de televiziune au transmis imagini cu un elicopter militar rusesc MIG, MI-17, parasind aeroportul. "A fost scos de pe aeroportul din Islamabad cu elicopterul", a declarat un inalt responsabil al fortelor de securitate sub acoperirea anonimatului, care a refuzat sa precizeze unde a fost dus fostul premier.

Sharif a fost rasturnat de la putere in octombrie 1999 printr-o lovitura de stat lipsita de varsare de sange de actualul presedinte, generalul Pervez Musharraf. Sharif a fost condamnat apoi la inchisoare pe viata pentru o serie de delicte printre care coruptia, iar exilul a fost pretul platit de acesta pentru evitarea temintei.

Fostul premier revenise in Pakistan dupa aproape opt ani de exil pentru a participa la alegerile legislative prevazute pentru sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor. Fostul premier a jurat ca il va alunga de la putere pe Musharraf.

La sfarsitul lunii august, Nawaz Sharif a declarat ca vrea sa revina in Pakistan pentru restabilirea democratiei nediluate in Pakistan". El a caracterizat drept ilegitima guvernarea presedintelui Musharaf. De asemenea, acesta a mai afirmat ca nu il descurajeaza posibilitatea de a fi reintemnitat daca se intoarce in Pakistan.

Intoarcerea lui Sharif nu a reusit insa decat sa destabilizeze si mai mult Pakistanul, cu cateva luni inaintea alegerilor legislative, in conditiile in care popularitatea lui Musharraf este la cele mai scazute cote, iar tara se confrunta cu din ce in ce mai multe atacuri ale integristilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.