America e intre ciocan si nicovala. Daca ramine in Irak, va singera pina va muri, daca pleaca, pierde tot“, declara, in 2004, Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Bin Laden. Intrebarea e: cum pot iesi SUA din capcana?
Comandantul trupelor americane in Irak, generalul David Petraeus, si ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, vor prezenta, luni, Congresului SUA un raport privind situatia de razboi in care e implicata armata americana in Irak, intr-un moment in care clasa politica este impartita in doua tabere. Potrivit revistei „The Economist“, majoritatea membrilor Congresului cred ca razboiul este pierdut si ca trupele ar trebui aduse acasa. Altii considera ca strategia generalului Petraeus in Irak incepe sa aiba rezultate, iar politicienii ar putea pierde un razboi pe care armata incepe sa-l cistige.

Dupa patru ani, cistigarea bataliei nu mai inseamna ceea ce sperau initiatorii invaziei, in 2003. Presedintele George W. Bush nu a dorit doar sa „curete“ Irakul de arme de distrugere in masa, ci si sa-l elibereze de sub dictatura lui Saddam si sa creeze o democratie prooccidentala in inima lumii arabe. Toate aceste planuri s-au naruit - Saddam este mort si irakienii au avut alegeri libere in 2005, cu toate acestea in tara este haos si violentele continua in fiecare zi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.