Liderii APEC s-au fotografiat la sfarsitul summitului imbracati in tinuta traditionala a tarii-gazda, anume pelerina crescatorilor de oi australieni

Liderii statelor celor mai poluante, China, SUA, Rusia, dar si altii au ajuns, la sfarsitul acestei saptamani, la un acord istoric cu privire la reducerea incalzirii globale, in cadrul Summitului APEC (Forumul pentru Cooperare Economica in zona Asia-Pacific) de la Sydney, Australia. Criticii sustin insa ca obiectivele stabilite de mai-marii lumii sunt vagi, neangajante si departe de tintele precise stabilite de catre Protocolul de la Kyoto, informeaza Agentia France Presse.

Presedintele american George W. Bush, presedintele Chinei Hu Jintao si cel al Rusiei Vladimir Putin au reusit sa isi puna de acord viziunile deseori contradictorii si sa adopte „Declaratia de la Sydney” asupra schimbarilor climaterice. „Declaratia” cere statelor membre APEC sa stabileasca obiective voluntare, dar neangajante, pentru reducerea emisiilor poluante, concomitent cu imbunatatirea eficientei energetice si marirea suprafetelor impadurite.

Liderii din tarile din zona Asia-Pacific au convenit sa adopte ca „scop pe termen lung” reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat cu bucurie premierul australian, John Howard. Oficialul a precizat ca cei 21 de lideri, reuniti la Sydney, au convenit cu privire la nevoia ca toate tarile, atat cele aflate in curs de dezvoltare, cat si cele dezvoltate, sa contribuie pe masura capacitatilor proprii si a circumstantelor la reducerea gazelor cu efect de sera.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.