Marea Britanie risca sa declanseze un conflict pe teme de politica externa cu SUA, dupa ce a transmis fara menajamente administratiei Bush ca in Afganistan „se castiga lupte, dar se pierde razboiul”.

Conform cotidianului „The Times”, premierul Gordon Brown si David Miliband, ministrul de Externe, se tem ca SUA sunt “fixate” pe Irak si ar putea esua in ceea ce ei considera prima linie in razboiul antiterorist.

Deja au aparut divergente in privinta dorintei armatei americane de a stropi cu erbicide plantatiile de mac sau de a continua bombardamentele asupra satelor afgane. Britanicii se plang ca aceste masuri afecteaza strategia lor de “castigare a sufletelor si mintilor”.

Un alt motiv de nemultumire pentru britanici ar fi atitudinea extrem de indulgenta a Washingtonului fata de presedintele afgan, Hamid Karzai, acuzat ca tolereaza coruptia care macina guvernul, daca nu chiar e complice la acest fenomen.

“Americanii vad ca inregistreaza succese minore pe plan militar in Afganistan si cred ca totul este in regula. Ei sunt fixati pe Irak si nu par sa se mai implice serios in politica antiterorista”, a declarat o sursa, citata de “The Times”.

Strategia lui Miliband in privinta Afganistanului alarmeaza administratia SUA, care inca nu s-a dezmeticit dupa retragerea fortelor britanice din Basra, sudul Irakului, in aceasta saptamana. Unii oficiali americani suspecteaza ca guvernul Brown intentioneaza sa se indeparteze de “razboiul rau” din Irak si sa se concentreze pe “cel bun” din Afganistan.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.