Aproximativ 700 de persoane au fost expuse la doze excesive de radiatii in cadrul unor terapii urmate la un spital din Epinal, in vestul Frantei, in cel mai grav incident de acest tip din tara, a informat ieri, ministrul francez al sanatatii Roselyne Bachelot.

Un numar de 24 de persoane tratate pentru cancer de prostata au fost grav iradiate la spitalul Jean Monet din Epinal, si cinci au murit. Ultimul deces, cel al unui om de 84 de ani, dateaza din luna iunie.
"Dosarul Epinal este mai grav decat s-a crezut", a declarat ministrul sanatatii din Franta, pentru cotidianul Le Parisien.

Pacienti foarte afectati au povestit presei despre degradarea starii lor de sanatate si despre calvarul pe care l-au indurat, dar denunturile au venit tarziu. Peste zece persoane au depus plangeri.

Ministrul a cerut ca cei 300 de pacienti identificati si cei care au fost expusi la doze de radiatii cu 7% mai mari decat ar fi trebuit in perioada iulie 1999 si iulie 2000 la spitalul Jean Monnet din Epinal "sa fie toti contactati individual si sa li se propuna o consultatie si supraveghere medicala", informeaza NewsIn.

O ancheta sanitara a demonstrat ca alte 300 de persoane tratate pentru cancer au fost iradiate la sfarsitul anilor '90, din cauza unei proaste folosiri a aparatelor de tratament si din cauza unor deficiente de formare a personalului medical. Numarul total al pacientilor expusi se ridica astfel la 700.

Potrivit Ministerului Sanatatii, autoritatile sanitare au "evidentiat erori sistematice in reglarea parametrilor aparaturii folosite pentru radioterapie intre 1989 si 2000". In total, a precizat ministerul, 4.500 de persoane au fost tratate incepand din 1989.

Un caz similar care a afectat 145 de pacienti intr-un spital din Toulouse, a fost dat publicitatii in mai, semn ca politica sanitara a Frantei sufera grave neregului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.