Tel Avivul si-a trimis tancurile in Gaza ca raspuns la asalturile palestinienilor * Pe un alt front, cinci avioane israeliene au survolat Siria

Trupe israeliene sprijinite de tancuri si buldozere au lansat o operatiune terestra impotriva militantilor palestinieni din Gaza, ieri, la o zi dupa ce ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, anuntase iminenta unei ample operatiuni militare, in replica la frecventele atacuri cu rachete lansate din interiorul Fasiei palestiniene asupra sudului Israelului. In urma ofensivei israeliene, trei militanti au fost ucisi si alte 12 persoane, ranite.

Cabinetul de Securitate al Israelului s-a opus initiativei de a lansa o operatiune de amploare impotriva Gazei, dar Guvernul a sustinut ca o asemenea masura se impune, in conditiile in care atacurile cu rachete ale militantilor palestinieni au devenit un fenomen aproape cotidian. Picatura care a umplut paharul a fost lansarea de rachete asupra unei scoli, la inceputul acestei saptamani, chiar in ziua inceperii cursurilor. In cadrul operatiunii israeliene de ieri, Tsahal (armata israeliana) a deschis focul asupra unor militanti palestinieni, care au replicat cu promptitudine. Cateva ore mai tarziu, palestinieni inarmati s-au deplasat la bordul mai multor vehicule la frontiera cu Israelul si au atacat un post al armatei. Partea israeliana nu recunoaste, insa, ca un asemenea episod ar fi avut loc. Palestinienii au continuat, pe tot parcursul zilei, si tirurile de rachete.

In preziua atacului de ieri, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a propus lansarea unei operatiuni de anvergura in Gaza, argumentand: "Trebuie sa facem fata in continuare acestor provocari, in urmatoarele 12 luni, incercand sa reconciliem ireconciliabilul: cautarea unui orizont politic (pentru o reglementare pasnica) si responsabilitatea noastra in ceea ce priveste apararea statului", a spus el, in cursul unei intalniri a responsabililor industriei militare. Premierul Ehud Olmert ceruse Armatei, in aceeasi zi, sa elaboreze planuri de combatere a atacurilor cu rachete lansate din Fasia Gaza. Un comunicat al biroului de presa al premierului a precizat ca acestea ar urma sa includa si masuri care pot afecta populatia civila din Fasia Gaza. Cabinetul israelian nu a adoptat insa recomandarile formulate de mai multi ministri, privind masuri colective impotriva populatiei din Gaza. Mai multi oficiali israelieni au propus suspendarea alimentarii cu energie electrica sau apa in teritoriul controlat de miscarea islamista Hamas.

Avioane israeliene au lovit Siria

Se pare ca Israelul este angajat si pe un al doilea front, in paralel cu cel din Gaza. Aviatia israeliana a bombardat, ieri dimineata, tinte siriene, fara sa provoace pagube sau victime, afirma oficialii de la Damasc. Apararea antiaeriana siriana a ripostat raidului, deschizand focul asupra avioanelor israeliene iar autoritatile de la Damasc au avertizat "guvernul inamicului israelian", subliniind ca isi rezerva dreptul de a replica, "in conformitate cu ceea ce considera adecvat", relateaza agentia siriana SANA, citata de Reuters.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.