Guvernul ceh a lansat o ofensiva pentru a-i cistiga pe oponentii locali ai proiectului de amplasare in centrul tarii a unui radar american antiracheta.
Coalitia guvernamentala ceha de centru-dreapta a promis sute de milioane de coroane cehesti ajutor autoritatilor locale din zona aleasa pentru amplasarea radarului SUA, plus asigurari de sanatate si de protectie a mediului. Este cea mai importanta oferta publica de pina acum facuta pentru a cistiga simpatia localnicilor si pentru a-i determina sa accepte proiectul. „Guvernul aproba aceste actiuni pentru dezvoltarea regiunii Brdy“, a declarat premierul Mirek Topolanek, la finalul unei sedinte de guvern desfasurate intr-unul dintre cele mai mari orase de linga zona radarului.

„Pachetul“ promis de autoritati cuprinde si facilitarea accesului rapid la fondurile regionale si structurale, dupa cum s-a anuntat la reuniunea cu primarii din zona. „Guvernul n-a venit sa negocieze amplasarea radarului, ci sa ofere garantii si certitudini privind asigurarea calitatii vietii“, a spus Topolanek. Promisiunile facute de guvern se pare ca si-au atins partial scopul, unii dintre primari sustinind demersul autoritatilor. „Ne bucuram ca au inceput discutiile privind posibila revenire in zona a unor facilitati militare“, a afirmat Pavel Cizek, unul dintre primari, care vrea ca fosta baza militara sovietica din zona, aflata la 85 km sud-vest de Praga, sa fie redeschisa pentru a incuraja turismul local.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.