Potrivit analistilor, scrutinul legislativ din Rusia, de pe 2 decembrie, pentru care campania electorala tocmai a inceput, e doar o repetitie inaintea alegerilor prezidentiale programate pentru 2 martie 2008. Actualul sef de stat, Vladimir Putin, nu va mai putea candida pentru un al treilea mandat, deoarece nu-i permite constitutia. El se bucura, totusi, de o rata a popularitatii de peste 80%. Din acest motiv, expertii cred ca sprijinul sau va fi factorul hotaritor in desemnarea viitorului lider de la Kremlin. Recent, administratia Putin a recunoscut ca acesta isi va oferi sprijinul, in public, unuia dintre candidati si va inclina astfel balanta in favoarea unuia dintre pretendenti. „Este dreptul lui sa spuna 'cred ca acest individ e cel mai potrivit pentru functia de presedinte>>“, a declarat un purtator de cuvint de la Kremlin.

In orice caz, candidatul care va primi sprijinul lui Putin va avea cele mai mari sanse sa ocupe Kremlinul pina in 2012, iar actualul sef de stat a dat de inteles ca intentioneaza sa isi pastreze influenta in politica ruseasca. Numele vehiculate pina acum la Moscova pentru postura de urmas desemnat de Putin sint Dmitri Medvedev si Serghei Ivanov.

Dmitri Medvedev, unul dintre putinii oameni influenti de la Moscova ce nu au facut parte din KGB, este in prezent atit prim-viceprim-ministru (din 2005), cit si presedinte al companiei de stat Gazprom, virful de lance al economiei rusesti. Medvedev este considerat un liberal pragmatic, loial actualului presedinte. Nascut in 1965 la Leningrad, a terminat studiile de drept in 1987, domeniu in care si-a luat si doctoratul, in 1990. Intre 1991 si 1996, Medvedev a lucrat ca jurist in Comitetul pentru Relatii Externe al Primariei din Sankt Petersburg, sub conducerea lui Putin.

Cariera politica a lui Medvedev este strins legata de cea a lui Putin: in 1999, Putin l-a adus la Moscova, alaturi de alti fosti colaboratori din Sankt Petersburg. In decembrie 1999 a fost numit vicepresedinte al staffului prezidential. In timpul alegerilor din 2000, Medvedev a condus campania electorala a actualului presedinte. Intre 2000 si 2001, el a fost presedinte al consiliului director al Gazprom, post pe care l-a reocupat in 2002. In noiembrie 2005, Putin l-a numit pe Medvedev prim-viceprim-ministru.