Un oficial de la Belgrad a amenintat cu o interventie armata in Kosovo daca Occidentul va recunoaste provincia ca stat independent.
Serbia e gata sa foloseasca forta armata daca Occidentul recunoaste oficial independenta provinciei Kosovo. Socanta declaratie a fost facuta de Dusan Prorokovic, secretar de stat la Belgrad pe problemele provinciei Kosovo. El spune ca tara sa e pregatita sa ia masuri drastice daca regiunea predominant albaneza isi proclama unilateral independenta. Astfel, Belgradul ar putea izola Kosovo prin inchiderea tuturor granitelor si soselelor de legatura, ar putea suspenda orice schimb comercial si ar interzice exporturile si importurile in zona. Aceste masuri ar falimenta economic provincia, care se bazeaza in mare parte pe Serbia pentru a se aproviziona si a face rost de produse din import.

In plus, Prorokovic spune ca Belgradul ar putea trimite din nou armata in regiune pentru a-si apara interesele. In ultimii ani, oficialii sirbi au evitat sa faca referiri la o interventie armata in Kosovo. Motivul? O astfel de referire ar fi amintitit de campania singeroasa din anii '90, dusa de fostul presedinte Slobodan Milosevici impotriva albanezilor. Potrivit ONU, peste 10.000 de etnici albanezi au fost ucisi atunci de armata sirba, care a patruns in forta in Kosovo si a comis adevarate maceluri. Militarii au fost obligati sa se retraga din zona in 1999, dupa o interventie masiva a trupelor NATO. De atunci, Kosovo este administrata de Natiunile Unite, in urma unui acord incheiat intre comunitatea internationala si guvernul de la Belgrad.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.