Presedintele George W. Bush a sosit marti seara la summitul Asia - Pacific (APEC), unde, in ajun, militantii pacifisti si ecologisti s-au straduit sa-i dea de inteles ca nu este un oaspete dorit.

El este insotit, printre altii, de secretarul de stat Condoleezza Rice. Surprinzator a fost ca Bush nu a fost intampinat pe aeroportul din Sydney de premierul John Howard, acaparat de treburi mult mai importante. "Premierul a avut o foarte importanta seara dedicata rugby-ului", scria ieri presa australiana. "Exista o ordine in prioritati, nu e vorba de lipsa de respect, presedintele Bush este un bun prieten, dar era vorba de Liga de rugby", a spus Howard citat de cotidianul "The Daily Telegraph". Oficial consacrata cu precadere problemelor legate de comert si schimbarile climatice, reuniunea ar putea prilejui discutii aprinse inclusiv pe chestiuni de actualitate considerabil mai calde, precum dosarul nuclear nord-coreean. Dincolo de subiectele comune, Bush va avea o serie de intrevederi cu numerosi lideri mondiali.

Inclusiv o intalnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, asteptat si el la Sydney in aceasta dimineata. Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, dialogul celor doi se anunta deosebit de incarcat, printre subiecte figurand si colaborarea militara, dar si planurile americane de amplasare in Europa a unui scut antiracheta. Se mai spune, de asemenea, ca Bush il va intreba pe colegul sau de la Kremlin despre viitorul sef al statului rus, cerandu-i totodata sa asigure conditii optime desfasurarii, in decembrie anul curent, a alegerilor legislative pentru Duma de Stat. Este foarte posibil ca Bush sa doreasca sa afle care este parerea lui Putin despre agravarea din ultimul timp a relatiilor dintre Moscova si Tbilisi, dar si punctul lui de vedere vizand apropiatul scrutin parlamentar din Ucraina. La reuniunea de la Sydney, care va dura trei zile, va fi prezent si presedintele Chinei, Hu Jintao. Sub ochiul vigilent al organelor de ordine, aproximativ 100 de manifestanti s-au adunat in centrul capitalei australiene chemand la "incetarea razboiului din Irak" si cerand "retragerea trupelor".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.