Statele membre UE din centrul si estul Europei au trecut testele tehnice necesare pentru a fi primite in spatiul Schengen fara alte intarzieri, la inceputul anului viitor, transmite publicatia electronica EUobserver.

In pofida problemelor anterioare din unele tari, opt state au echipamentul necesar pentru a se alatura actualei baze de date centrale Schengen, cu informatii ale politiei si vamesilor. Manuel Carvalho, reprezentant al presedintiei portugheze, a confirmat evolutia pozitiva a acestor masuri care privesc controlul vamal.

Cele doua conditii - un sistem informatic functional si o granita externa securizata - erau ultimele conditii impuse de catre Comisia Europeana si de catre tarile membre pentru includerea tarilor din centrul si din estul Europei in spatiul Schengen. In prezent, spatiul Schengen, in care controlarea identitatii la frontiere a fost eliminata, include cei 15 membri vechi ai UE, in afara de Marea Britanie si Irlanda.

Dupa confirmarea politica finala a ministrilor si liderilor UE ce va veni in lunile urmatoare, planul este ca verificarile la granitele interne sa inceteze incepand din 31 decembrie anul acesta si in aeroporturi din 29 martie 2008, informeaza NewsIn.

Unele state, precum Austria, au sugerat ca ar putea cere o scurta perioada de tranzitie inainte de a anula complet verificarile. Oficiali din Comisia Europeana au sugerat insa ca asemenea teste au fost efectuate tocmai pentru a identifica si remedia eventuale deficiente tehnice.

In ceea ce priveste aceeasi tema, ministrul roman de externe Adrian Cioroianu a declarat ieri, in discursul din deschiderea reuniunii anuale a diplomatiei, ca "obiectivul Schengen a devenit o prioritate a Ministerului Afacerilor Externe in aplicarea politicii comune de vize". "Pentru realizarea acestuia sunt in derulare programe de finantare postaderare ce urmaresc realizarea componentei nationale a Sistemului de Informatii privind Vizele, amenajarea oficiilor consulare romane la standardele Schengen si infiintarea Centrului de Pregatire Consulara", a spus ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.