George W. Bush a sosit ieri in Australia dupa o vizita-surpriza in Irak, pentru a participa la Forumul pentru Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) din 8-9 septembrie.

Un miting "Stop Bush 2007" este programat in fata principalei gari din Sydney cu doar cateva ore inainte de sosirea lui Bush. Pentru aceste miscari de proteste au fost organizate cele mai importante operatiuni de securitate din tara.

O serie de mitinguri se vor desfasura in timpul reuniunilor din cadrul summitului de saptamana aceasta, culminand cu un mars planificat pentru sambata de "Coalitia Stop Bush", cand cei 21 de lideri participanti la summit se vor intalni la Opera din Sydney.

"Ne aflam astazi aici, inainte de APEC, pentru a-i spune lui George Bush ca nu este binevenit, oriunde ar calatori el si arhitectii mortii care lucreaza pentru el", a declarat Matt Howard, un veteran al razboiului din Irak. Protestarii intentioneaza de asemenea sa manifeste si impotriva incalzirii globale, incalcarilor drepturilor omului in China si a proliferarii nucleare.

Politia australiana a initiat o actiune in instanta pentru a impiedica desfasurarea principalului mars de protest prevazut in timpul summitului APEC. Tribunalul va examina dosarul in cursul zilei de maine, informeaza NewsIn.

Fortele de mentinere a ordinii au explicat ca nu se opun marsului in sine, ci rutei alese de protestari, care trece pe langa Consulatul Statelor Unite din Sydney, dar se afla la cateva strazi distanta de locul desfasurarii summitului. "Informatiile noastre arata ca se planuiesc actiuni violente", a declarat comisarul de politie Andrew Scipione.

Pentru mentinerea ordinii, autoritatile au instalat o bariera de securitate de cinci kilometri, iar 5.000 de politisti patruleaza prin centrul orasului Sydney.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.