Transferul de putere in orasul Basra s-a incheiat in aceasta dimineata, cand ultimii militari britanici au parasit palatul din oras, unde se afla cartierul general. Cei 500 de britanici se vor alatura contingentului de 5.000 de soldati, aflati intr-o baza militara la sud de Basra. Operatiunea de azi se inscrie in politica Londrei de a transfera treptat controlul asupra provinciei Basra catre fortele locale de securitate si constituie un pas decisiv in vederea retragerii totale a trupelor britanice din Irak.

In acest sens, ministerului britanic al Apararii a declartat ca "Fortele de securitate irakiene doresc sa preia intreaga responsabilitate in domeniul securitatii si vor folosi Palatul din Basra in acest scop", dupa cum informeaza NewsIn.

Operatiunea marcheaza, totodata, distantarea actualului premier, Gordon Brown, fata de politica predecesorului sau, Tony Blair, adept al mentinerii prezentei militare in aceasta tara.

Statele Unite s-au declarat nemultumite de retragerea aliatilor lor si se tem de o eventuala deteriorare a climatului de securitate in zona. Basra, cel de-al doilea oras ca marime din Irak, a fost scena confruntarilor intre factiunile siite rivale. Desi pentru moment situatia in oras este calma, locuitorii se tem ca plecarea militarilor britanici va fi urmata de reizbuncirea violentelor.