Agentia considera ca ultimul pas facut de Iran este extrem de important in conditiile in care in ultimul an colaborarea a fost inlocuita de declaratii belicoase pe marginea programului nuclear, din partea SUA sau cel mai recent a Frantei prin presedintele Sarkozy, cu replici egal de razboinice din partea Iranului.

Acesta a anuntat ca a furnizat Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) lamuririle cerute in legatura cu experimentele sale anterioare cu plutoniu, una dintre intrebarile ramase fara raspuns in legatura cu programul sau nuclear controversat, despre care SUA spun ca are ca scop final obtinerea bombei nucleare.

Iranul si AIEA au fixat un calendar pentru ca Teheranul sa raspunda, pina in luna decembrie, la intrebarile ramase in suspensie in legatura cu programul sau nuclear. Ba chiar autoritatile de la Teheran au facut public textul calendarului, potrivit caruia AIEA a admis ca, in ceea ce priveste plutoniul, "declaratiile anterioare ale Iranului sint in concordanta cu concluziile agentiei si ca acest punct este, astfel, rezolvat". Dar AIEA nu a confirmat sau infirmat afirmatia.