Partidul Comunistilor (PCRM) a desemnat candidaturile sale la functiile supreme in stat. Deciziile respective au fost luate ieri, in cadrul Plenarei Comitetului Central al PCRM. La functia de sef al statului este propus actualul presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin. Candidatul pentru postul de presedinte al Parlamentului este Marian Lupu, actualmente ministru al economiei, iar pentru functia de prim-ministru va fi propus actualul ministru de externe, Andrei Stratan.

Deputatul comunist Maria Postoico va fi candidat la functia de vicepresedinte al Parlamentului, in timp ce candidatura la cea de-a doua functie de vicespeaker urmeaza sa fie propusa de Opozitie. Pentru liderul factiunii comuniste din fostul Legislativ, Victor Stepaniuc, care este si secretar al Comitetului Central al PCRM, este prevazuta functia de sef al unei comisii parlamentare. Potrivit propunerilor adoptate la Plenara PCRM de ieri, liderul factiunii comuniste va fi ex-presedintele Parlamentului Eugenia Ostapciuc.

PCRM a racolat deputati din BMD

Potrivit secretarului Comitetului Central al PCRM, Victor Stepaniuc, in noul Legislativ, cinci comisii permanente, din cele noua, vor fi conduse de deputati comunisti, trei de parlamentari din partea BMD si una de reprezentantul grupului PPCD. Noul Parlament se va intruni in prima sedinta plenara astazi.

Victor Stepaniuc mai afirma ca PCRM a facut rost de cele cinci voturi care-i lipsesc pentru alegerea sefului statului. Stepaniuc a lasat sa se inteleaga ca pentru candidatul dorit de comunisti isi vor da votul parlamentari alesi pe listele Blocului "Moldova Democrata" (BMD). El afirma ca s-au gasit oameni responsabili, "carora nu le este indiferent viitorul tarii" si care si-au oferit singuri sprijinul.

'Voronin va obtine al doilea mandat>>

Intrebat de ziaristi daca este adevarat ca deputati din formatiunea sa vor vota cu Voronin, liderul BMD, Serafim Urechean, a mimat surprinderea totala si a spus ca "pentru prima data aude aceasta versiune". Mai mult, daca in urma cu cateva zile sustinea ca BMD va avansa un candidat propriu la sefia statului, acum nu mai are aceasta certitudine. El spune ca deputatii BMD vor participa la alegerile prezidentiale in functie de candidatul care va fi propus. Nesiguranta lui Urechean s-ar explica, potrivit unora, prin faptul ca acum el nu mai poate vorbi in numele BMD, intrucat partidele-componente ale aliantei electorale au si inceput sa-si faca propriile jocuri. Urechean afirma ca deocamdata nu a decis daca va renunta la mandatul de deputat sau la cel de primar. Legislatia Moldovei nu permite exercitarea acestor doua mandate concomitent. De altfel, si unii dintre actualii ministri si deputati sunt pusi in fata aceleiasi dileme.

Liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, crede ca, asa cum se aranjeaza lucrurile, Vladimir Voronin va obtine cel de-al doilea mandat prezidential. Contracandidatul lui Voronin in scrutin nu va fi o alternativa reala, ci doar una care sa asigure legalitatea alegerilor, crede liderul crestin-democrat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.