In timp ce presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a reluat activitatea dupa vacanta de vara, si va continua procesul de reformare al tarii, rolul primei doamne ramane inca neclar. Comportamentul de pana acum al Ceciliei Sarkozy a fost cel putin impredictibil.

Nu a fost sa-l voteze pe sotul sau la alegerile din mai, a lipsit la cina oficiala organizata in timpul summit-ului G8, al tarilor celor mai industrializate si nici nu a participat la un gratar impreuna cu familia Bush.

In schimb, in mod surprinzator a luat parte la o campanie de eliberare a unui grup de asistente medicale din Bulgaria care erau tinute prizoniere in Libia.

In acest context, relatia dintre cei doi soti este subiectul multor speculatii ale presei, presedintele insusi fiind auzit spunand ca singura lui ingrijorare este legata de sotia sa.

Imaginile prezentate la stiri de televiziuni i-au luat prin surprindere pe francezi.

Putini si l-ar fi putut imagina in trecut pe presedintele Jacques Chirac in vacanta in America, cu atat mai putin mancand hamburgeri si hot dog impreuna cu George Bush.

Dar in contextul imbunatatirii relatiilor franco-americane, ceva ii lipsea imaginii presedintelui Sarkozy... Sotia sa.

Motivul oficial din cauza caruia Cecilia Sarkozy a lipsit de la gratarul familiei Bush a fost o durere de gat.

Insa, atat cu o zi inainte cat si la o zi dupa, ea a fost vazuta la cumparaturi si nu parea sa fie bolnava.

Avusese loc o cearta cu sotul ei? L-a ignorat in mod voit pe presedintele american? Sau pur si simplu a vrut sa iasa din tipare?

"Cecilia Sarkozy a spus ca ideea de a fi prima doamna a tarii o plictiseste. Nu vrea sa faca ceea ce nu-i place."

"Daca prefera sa mearga la cumparaturi in loc sa se intalneasca cu presedintele Bush, atunci asa va face" spune Elizabeth Chavelet, o scriitoare franceza care a scos o carte despre sotiile unor politicieni importanti.

In capitolul destinat Ceciliei Sarkozy, ea a facut portretul unei femei dedicate carierei sotului ei, dar foarte independenta.

Andre Santini, unul din ministrii cabinetului Sarkozy, crede ca acest lucru este ceva bun.

"Cecilia este o femeie moderna. Ea pur si simplu nu mai vrea sa fie o sotie de moda veche."

"Am observat ca sotia premierului britanic Gordon Brown are propria viata, sotia lui Tony Blair este independenta. La fel si Hilary Clinton."

"Si totusi multa lume si-ar dori o femeie imbracata cu un sal si cu un sort in fata care isi asteapta sotul pe Champs Elysee. Sincer, cred ca este exagerat", spune domnul Santini.

Orice dorinta de anonimat a disparut in momentul in care Nicolas Sarkozy si-a trimis sotia in Libia in luna iulie.

Misiunea ei: sa elibereze cele sase asistente medicale acuzate ca au infectat cu virusul HIV sute de copii.

"Am crezut ca Cecilia poate avea un rol important", a spus presedintele francez. Dar semnele de intrebare privind rolul doamnei Sarkozy au aparut imediat.

S-a sustinut ca in schimbul eliberarii celor sase asistente, Franta a fost de acord sa furnizeze arme guvernului libian. O comisie parlamentara va investiga acest lucru.

Dar opozitia este nemultumita pentru ca nici presedintele si nici sotia sa nu va aparea in fata acestei comisii, din motive constitutionale.

"Trebuie sa stim rolul exact pe care l-a avut doamna Sarkozy", spune unul din membrii Partidului Socialist, Stephane le Foll, care cere transparenta si informatie.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, David Martinon, insista ca rolul Ceciliei Sarkozy in eliberarea prizonierilor a fost unul determinant.

"Rolul ei a fost crucial, deoarece a fost singura persoana care a intrat in contact direct cu colonelul Gaddafi", spune David Martinon.

"A reusit sa lege o relatie personala cu el. Totodata, ea a fost privita ca un trimis special al presedintelui. Domnul Gaddafi este sensibil la astfel de oameni."

In noaptea alegerilor prezidentiale, in Paris au avut loc manifestari de bucurie. insa, in mod surprinzator, Cecilia Sarkozy afisa o mina posomorata. Imediat au inceput zvonurile despre relatia dintre cei doi.

Unii se tem ca nu cumva problemele personale ale presedintelui sa-l impiedice pe acesta sa-si indeplineasca indatoririle publice.

Cu toate acestea...

"Cecilia Sarkozy este o femeie libera", spune purtatorul de cuvant al presedintiei, David Martinon.

"Parerea mea este ca doamna Sarkozy va fi intotdeauna unde te astepti mai putin, si va lipsi din locurile unde te astepti sa fie".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.