"Un timp, rusii au actionat in asa fel incat sirienii au crezut ca israelienii vor sa inceapa un razboi impotriva tarii lor", a afirmat Amos Gilad, seful departamentului politic al Ministerului Apararii.

"Rusii au incetat apoi incitarile, in urma lamuririlor care le-au fost transmise ca nici Siria nu are intentia de a ataca Israelul, nici Israelul nu intentiona sa aiba initiativa unui razboi impotriva Siriei", a adaugat generalul in rezerva.

Cotidianul Maariv titreaza tot astazi pe prima pagina ca Rusia a "incitat la un conflict intre Israel si Siria". "Oficialii israelieni apreciaza ca Rusia a furnizat toata vara informatii inselatoare presedintelui sirian Bashar al-Assad privind intentiile atribuite Israelului de a ataca Siriei", afirma cotidianul.

Pe baza acestor informatii ruse, sirienii s-au pregatit pentru un conflict, ceea ce a determinat armata israeliana sa isi ridice nivelul de alerta.

"Astfel, a lipsit foarte putin sa izbucneasca un razboi care ar fi putut cuprinde tot Orientul Mijlociu", a continua Maariv.

In ultimele doua luni, Israelul a facut mai multe declaratii linistitoare Damascului, reafirmandu-si intentia de a nu declansa un razboi. In paralel insa, armata israeliana efectua manevre de proportii, in special pe platoul Golan, informeaza NewsIn.

Platoul sirian a fost cucerit de Israel in timpul razboiului israeliano-arab din iunie 1967 si anexat in 1981. Damascul cere restituirea sa integrala, ceea ce a determinat esuarea negocierilor de pace bilaterale, inghetate din 2000.