Obiectul fatidic deschidea dulapul unde se aflau binoclurile, iar aceasta apartinea secundului David Blair care a fost nevoit, in ultimul moment, sa nu se mai urce la bordul faimosului vas de croaziera. In graba, acesta a uitat sa dea cheia celor de pe vas si pur si simplu a plecat.

Din cauza acestui incident aparent banal, nici unul dintre membrii echipajului de la bord nu a avut binocluri cu care sa scruteze apele.

Marinarul Fred Fleet, unul dintre supravietuitori, a declarat ulterior unei comisii de ancheta ca daca ar fi avut binocluri, icebergul ar fi putut fi observat din timp, iar tragedia nu ar mai fi avut loc, noteaza presa britanica.

Intrebat de catre un senator american care facea parte din comisia de ancheta cat de rapid ar fi putut observa obstacolul daca ar fi avut binocluri, Fleet a raspuns simplu: "suficient cat sa scapam cu totii".

Misterul acestui incident a iesit la suprafata acum, dupa 95 de ani, cand faimoasa cheie a fost scoasa la licitatie.

La aceeasi licitatie s-a scos si o carte postala pe care David Blair a scris-o cumnatei sale, si in care isi exprima regretul profund ca nu a mai avut ocazia sa navigheze pe faimosul vas.

Alan Aldridge, de la casa de licitatii Henry Aldridge and Sons din Wiltshire, a declarat ca: "noi suntem de parere ca aceasta cheie este una dintre cele mai importante artefacte de pe Titanic. Blair era secundul care detinea cheile dulapurilor, inclusiv ale celor in care se aflau binoclurile. Cu doar cateva zile inainte ca Titanicul sa plece din port, Blair a fost lasat pe uscat, o decizie care probabil i-a salvat viata. Insa in graba sa, el a uitat cheia fatidica in portofel si nu i-a mai dat-o inlocuitorului sau, Charles Lightoller. In mod cert el a realizat ce facuse numai dupa ce Titanicul plecase din Southampton, si astfel a pastrat obiectul ca amintire. Insa nenorocirea este ca daca Lightoller avea acea cheie, echipajul care statea de cart ar fi avut binocluri si poate ar fi observat icebergul in timp util. Acest mic obiect ar fi putut salva astfel uriasa nava".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.