„Am intreprins o investigatie informala in interiorul cercurilor noastre guvernamentale, iar sentimentul general este acela ca vom lovi Corpul Garzilor Islamice Revolutionare”, a declarat, la inceputul saptamanii, fostul ofiter CIA Robert Baer, in cadrul unui interviu acordat postului Fox News.
Declaratiile in cauza, preluate imediat de agentia rusa de presa RIA Novosti, contureaza posibilitatea unei lovituri naprasnice indreptate impotriva Iranului, chiar in urmatoarele sase luni. Baer, care a lucrat o vreme in Orientul Mijlociu si care este acum comentator special al saptamanalului Time Magazine, sustine ca administratia Bush este convinsa de faptul ca „iranienii se tot amesteca in Irak si in restul tarilor din Golf”. Cu toata iritarea Washingtonului, Baer - care citeaza surse oficiale a caror identitate n-o poate insa dezvalui - nu crede ca vom asista „la ceea ce am putea numi razboi” traditional. „Nu vom vedea trupele americane trecand dincolo de granitele Iranului”, crede el. Fostul ofiter al serviciilor secrete mai spune si ca, in eventualitatea unei invazii, „aceasta se va desfasura extrem de rapid si ii va surprinde pe multi”.

Baer afirma si ca inalte oficialitati de la Washington sunt convinse ca o mare parte din incarcaturile explozive improvizate, folosite de radicalii musulmani impotriva trupelor americane din Irak si Afganistan, ar fi fabricata de catre Garzile Islamice Revolutionare din Iran. Acestea constituie o forta militara aflata sub autoritatea directa a sefilor religiosi ai regimului de la Teheran. „Incarcaturile astea explozive sunt un motiv de razboi pentru actuala administratie” - i-ar fi spus lui Baer o sursa aflata chiar in interiorul Casei Albe - si „va exista un atac impotriva Iranului”. Aceste concluzii nu sunt insa deloc confirmate de declaratiile oficiale ale Washingtonului, care se arata acum interesat doar de exercitarea unor presiuni politice crescande, prin intermediul ONU si al sanctiunilor economice. La 15 august, Dana Perino, purtator de cuvant al Casei Albe, a declarat chiar ca „actiunea militara nu e luata in calcul” in acest moment.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.