Guvernul de la Londra a respins solicitarile de a anunta un calendar al retragerii militarilor britanici din Irak.

Premierul Gordon Brown si ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, au declarat ca un eventual calendar al retragerii ar afecta capacitatea Londrei de a-si respecta angajamntele internationale si ar pune in pericol trupele britanice din Irak.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, a declarat la BBC ca strategia militara a Londrei nu va fi influentata de deciziile Statelor Unite.

Cea mai mare parte a fortelor britanice, circa 5.500 de militari, asigura securitatea din jurul orasului Basra.

Ministrul de Externe de la Londra a spus ca situatia de la Basra nu poate fi comparata cu cea din Bagdad.

"Este evident ca ceea ce se intampla in sud-estul Irakului e cu totul diferit de ceea ce se intampla la Bagdad sau in alt parti. Trebuie sa va reamintesc ca populatia din sud-est este in proportie de 90% formata din siiti si al-Qaeda nu este foarte prezenta in zona asa cum se intampla in Bagdad. Problemele in zona Basra sunt, mai degraba, divergentele din sanul comunitatii siite, probleme diferite fata de cele dintre suniti si siiti. Obiectivul nostru este ca securitatea in zona sa fie asigurata de catre irakieni", a spus ministrul de Externe al Marii Britanii.

David Miliband a mai declarat ca eventuala retragere a trupelor britanice din zona orasului Basra depinde de situatia de securitate din teren.

"Cred ca cel mai firesc este ca decizia daca scuritatea poate fi asigurata cu un numar mai mic de militari sa apartina comandantilor de unitati din teren. Avem de-a face cu o situatie care poate fi judecata corect doar la fata locului, in functie de criteriile si obiectivele pe care ni le-am propus", a mai spus domnul Miliband.

Declaratiile oficialilor britanici vin pe fondul apropierii datei la care comandantul trupelor americane in Irak, generalul David Petraeus, urmeaza sa prezinte un raport in fata Congresului Statelor Unite privind progresele inregistrate in cea ce priveste asigurarea securitatii in Irak.

Guvernul de la Londra intentioneaza sa retraga trupele din Irak cat mai curand posibil, insa fara a pierde controlul asupra situatiei din Basra.

In plus, chiar daca premierul Gordon Brown vrea sa demonstreze o atitudine independenta fata de administratia Bush, se fereste sa o faca prin gesturi sau declaratii pripite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.