Gonzales, care ocupa functia de doi ani si jumatate si fusese anterior avocatul presedintelui Bush a fost in centrul unui scandal politic provocat de demiterea a opt procurori federal, pe motive politice, sustin criticii sai.

Iar unii membri ai Congresului l-au acuzat de abuz in serviciu si inducerea in eroare a Congresului.

Alberto Gonzales este de multi ani unul din cei mai apropiati si mai de incredere consilieri ai presedintelui Bush.

In acelasi timp este si unul din cei mai controversati. Gonzales, primul ministru de justitie de origine latino-americana din istoria SUA a fost supus in ultimele luni la un baraj de critici din partea politicienilor democratilor dar si a catorva republicani pentru maniera in care a tratat un grup de procurori federali care sustin ca au fost demisi pe motive politice.

Gonzales, care colaboreaza cu presedintele Bush inca din perioada cand acesta era guvernator in Texas, a mai fost acuzat de adversarii sai de erodarea libertatilor civile.

Alberto Gonzales a fost criticat ca a contribuit la sporirea puterilor prezidentiale in legatura cu asa numitul razboi impotriva terorii, de la redactarea controversatelor reguli privind prizonierii de la Guantanamo Bay, la autorizarea unui program secret de interceptare a convorbirilor telefonice.

Se relateaza ca presedintele George Bush care si-a aparat energic prietenul, i-a acceptat cu greu demisia cand aceasta i-a fost prezentata vineri.

Demisia lui Alberto Gonzales a fost precedata, intre altele, de plecarea celui mai important consilier al presedintelui, Karl Rove.