Presedintele francez Nicolas Sarkozy a tinut ieri primul sau discurs de politica externa de la alegerea sa in functie. Astfel, Sarkozy si-a exprimat dorinta ca Franta sa fie in prim-planul scenei internationale si a adaugat ca, din acest motiv, Europa va fi prioritatea sa "absoluta", transmite AFP.

De asemenea, referitor la dosarul irakian, Sarkozy a declarat ca Franta a fost si ramane "ostila" razboiului american din Irak. Doar o "solutie politica" poate pune capat conflictelor sangeroase dintre sunniti, siiti si kurzi, a subliniat presedintele francez, intr-un discurs-program sustinut in fata ambasadorilor Frantei reuniti la Paris. Aceasta solutie "presupune marginalizarea grupurilor extremiste si un proces sincer de reconciliere nationala", a spus el. "Aceasta implica de asemenea definirea unui orizont clar privind retragerea trupelor straine", a afirmat Sarkozy, care ar putea astfel permite comunitatii internationale (si Frantei) sa inceapa sa "actioneze cat mai eficient".

In ultimele saptamani au existat tot mai multe apeluri pentru ca Statele Unite sa inceapa retragerea trupelor americane din Irak, dar Casa Alba a respins pana in prezent aceasta posibilitate.

Parisul incearca sa se situeze pe o pozitie de "mediator" in Irak, ceea ce reprezinta o schimbare de atitudine manifestata in timpul vizitei recente la Bagdad a ministrului francez de externe, Bernard Kouchner. Acesta a fost nevoit sa prezinte scuze, luni, pentru ca a cerut intr-un interviu inlocuirea premierului Nuri al-Maliki, informeaza NewsIn.

Deseori calificat drept "proamerican", Sarkozy, investit in functie la 16 mai, a pledat pentru o "prietenie" intre Paris si Washington. "Ma consider liber sa exprim si dezacordurile ca si punctele comune, fara complezenta si a face din ele subiecte tabu", a adaugat el.

Reluand teza contestata a unei "confruntari a civilizatiilor", el a vorbit indelung despre o lume amenintata de terorism, care vizeaza si Occidentul si "lumea musulmana", dar si de riscul unei confruntari cu islamul.

El a subliniat "datoria" unei "cooperari totale" intre serviciile de securitate din tarile vizate in perspectiva acestei confruntari "dorite de gruparile extremiste, precum al-Qaida, care viseaza sa reinstaureze, din Indonezia in Niger, un califat, respingand orice deschidere, orice modernitate". "Daca aceste forte si-ar indeplini sinistrul obiectiv, fara indoiala ca acest secol va fi mai rau decat cel precedent (...)", a avertizat presedintele francez. "Sa ne gandim ce se va intampla maine, daca teroristii folosesc mijloace nucleare, biologice sau chimice", a adaugat el.

Sarkozy a denuntat crearea unui "Hamastan" in Fasia Gaza, referindu-se la miscarea islamista Hamas, si riscul unei "preluari a controlului in toate teritoriile palestinene de catre islamistii radicali".
Un alt dosar controversat, "fara indoiala cea mai grava" criza internationala actuala, este cel al Iranului: Sarkozy a reafirmat ca este "inacceptabil" ca Teheranul sa se poata dota cu arma nucleara.

In aceasta lume in care domneste "diviziunea" si "pierderea controlului", Sarkozy a dat asigurari ca prioritatea sa "absoluta" va fi consolidarea Europei, anuntand viitoare "initiative foarte puternice" pentru Europa in domeniul apararii.

In trecere, el si-a atenuat pozitia cu privire la aderarea Turciei la UE, precizand insa ca este in continuare de aceeasi parere ca in campania electorala si ca prefera un parteneriat unei aderari cu drepturi depline.

In acest discurs sustinut pe un ton voluntarist, lupta impotriva incalzirii climatice, prezentata totusi ca o "prioritate" a Parisului, a fost abordat foarte putin.

Un responsabil socialist, Jean-Luc Melenchon, a afirmat ca prin acest discurs, Sarkozy s-a aliniat "viziunii lumii aparate de presedintele Bush si de neoconservatorii americani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.