Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie a repetat avertismentul potrivit caruia Moscova percepe intentia Statelor Unite de a construi un scut de aparare anti-racheta in Europa Centrala ca o amenintare la adresa sa si va lua masuri de protectie.

Intr-un interviu la BBC, Iuri Fedotov a mai spus ca decizia Moscovei de a relua patrulele aeriene pe distante lungi ale bombardierelor sale nu trebuie privita ca o actiune beligeranta.

'Mentinerea statutului de putere nucleara'

Reluarea acestor patrule - la 15 ani dupa ce fusesera suspendate ca urmare a dezmbembrarii fostei URSS - a fost anuntata recent de presedintele Vladimir Putin.

Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, Iuri Fedotov, a spus ca acum 15 ani Rusia a renuntat la aceste patrule ale fortelor aeriene pur si simplu pentru ca nu-si mai permitea sa plateasca cheltuielile implicate de astfel de zboruri. Acum insa - a adaugat el - timpurile s-au schimbat.

Economia Rusiei este infloritoare si - a spus el - patrulele bombardierelor sunt necesare pentru a mentine statutul Rusiei ca putere nucleara.

Ambasadorul rus a insistat insa ca aceste zboruri nu implica nici un fel de intentii de violenta si ca Rusia nu intentioneaza sa incalce spatiul aerian al nici unui membru NATO.

"Nu cred ca Marea Britanie are motive de ingrijorare. Nu cred ca lumea in general are motive de ingrijorare. Este o chestiune de rutina si este un act necesar pentru a ne mentine statutul de putere nucleara", a spus domnul Fedotov.

'Parteneriat de pe pozitii egale'

Domnul Fedotov a adaugat insa ca Occidentul trebuie sa ia in seama ingrijorarea Rusiei cu privire la intentia Statelor Unite de a plasa un sistem de aparare anti-racheta in Polonia si Cehia - doua fost membre ale Pactului de la Varsovia.

"Trebuie sa fim parteneri, dar trebuie sa fie un parteneriat de pe pozitii egale", a declarat el la BBC.

in acest context, el a lasat clar sa se inteleaga faptul ca Rusia nu accepta asigurarile date de Washington ca scutul anti-racheta din Europa Centrala nu va fi indreptat impotriva arsenalului de rachete balistice rusesti.

Declaratiile ambasadorului rus vin pe fondul inrautatirii relatiilor Rusiei cu Occidentul din ultimele luni din cauza unei arii largi de puncte de divergenta in domeniul militar si comercial, precum si din cauza tensiunilor cu Londra in privinta refuzului Moscovei de a-l extrada pe presupusul asasin al fostului spion rus Alexander Litvinenko care a fost otravit cu poloniu la Londra.

Ambasadorul Rusiei la Londra a spus ca el spera ca alegerea unui nou presedinte in Rusia - programata pentru anul viitor - va oferi o noua sansa de a reface relatiile cu Marea Britanie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.