Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut ieri restaurarea rapida a prerogativelor prezidentiale, dupa alegerile anticipate de luna viitoare, destinate sa puna capat unui impas politic intre seful statului si premier, transmite Reuters.

Prooccidentalul Iuscenko, care a venit la putere in 2004, in urma Revolutiei Portocalii, a spus ca va lansa un consiliu constitutional pentru a lucra la schimbarile ce vor fi adoptate printr-un referendum, informeaza NewsIn.

Iuscenko a spus ca alegerile din 30 septembrie, care ar trebui sa puna capat conflictului dintre el si premierul Viktor Ianukovici, sunt o sansa de care cei 47 de milioane de locuitori ai tarii trebuie sa profite.
"Stiu ce trebuie facut pentru a readuce ordinea in Ucraina. Vom incepe prin a reinnoi Constitutia", a declarat Iuscenko la o ceremonie ce marca 16 ani de la declararea independentei tarii de URSS. "Voi merge mai departe cu convocarea unui consiliu national constitutional care va redacta un nou proiect de Constitutie".

Sondajele sugereaza ca alegerile nu vor schimba foarte mult situatia actuala, Partidul Regiunilor al premierului avand cele mai multe intentii de vot, urmat la mica distanta de partidele aliate presedintelui.
Iuscenko doreste de mult timp o revizuire a Constitutiei pentru a anula masurile adoptate de o legislatura anterioara, in timpul Revolutiei portocalii, si care ii reduceau prerogativele in favoarea Parlamentului.
Potrivit legii, Parlamentul trebuie sa aprobe modificarile constitutionale cu doua treimi de voturi, ceea ce ingreuneaza mult situatia.

Si premierul Ianukovici doreste modificari constitutionale, dar vrea ca acestea sa priveasca descentralizarea, pentru a acorda regiunilor tarii o autonomie mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.