Un fost demnitar al Partidului Comunist al URSS a fost inculpat sub acuzatia de genocid pentru rolul sau in deportarile in lagarele de munca din Siberia.

Arnold Meri, acum in varsta de 88 de ani, fost militar decorat al Armatei Rosii, este var al fostului presedinte al Estoniei, Lennart Meri.

El este acuzat de organizarea deportarii a 251 de civili in anul 1949 de pe Insula Hiumaa, pe coasta de vest a Estoniei.

Arnold Meri si-a recunoscut participarea la deportari, dar a spus ca a jucat un rol minor.

Serviciul de scuritate al Estoniei afirma ca peste 40 de persoane care faceau parte din lotul de deportati au murit pe drum sau in lagarele din Siberia.

Arnold Meri a spus ca la data aceea era doar un simplu functionar pe insula.

"Este adevarat ca am luat parte la actiunea de deportare de la Hiiumaa, dar sunt acuzat pe nedrept", a declarat el ziarului Eesti Paevaleht.

Estonia a facut incercari repetate de trimitere in judecata a celor care au participat la deportarile staliniste de dupa cel de-al doilea razboi mondial.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.