Ambasadorul Moscovei la Chisinau acuza Washingtonul de interferenta

Rusia respinge Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova, a anuntat ieri noul ambasador rus la Chisinau, Nikolai Reabov, citat de BASA-press si Mediafax. Diplomatul rus a subliniat intr-o conferinta de presa ca Guvernul de la Moscova a examinat cu atentie Pactul de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova, dupa ce acesta a fost transmis partilor vizate.

Autoritatile ruse si-au exprimat sustinerea fata de initiativa oficialilor de la Chisinau, sugerand ca Pactul ar putea deveni un acord final pentru incheierea procesului de reglementare a crizei transnistrene, a spus Reabov. El a precizat ca, dupa ce Rusia si-a formulat pozitia oficiala, autoritatile de la Chisinau nu au avut nici o reactie si "au ignorat propunerile Moscovei". Republica Moldova a cerut Rusiei sa semneze, in locul Pactului, Declaratia de Securitate si Stabilitate pentru Republica Moldova, a adaugat diplomatul, care a sugerat ca documentul contine modificari de fond fata de textul Pactului lansat de Vladimir Voronin in 2003. Ambasadorul rus sustine ca Declaratia de Securitate si Stabilitate este un document formulat de Statele Unite, la care au fost adaugate doar cateva propuneri ale Chisinaului. Declaratia , adresata Uniunii Europene, Statelor Unite, Romaniei, Ucrainei,si Rusiei urmeaza sa fie semnata in cadrul reuniunii Consiliului de ministri al OSCE, care va avea loc la Sofia, in decembrie.

Anterior, ministrul moldovean pentru Reintegrare, Vasili Sova, a declarat ca semnarea acestui text de catre statele vizate - printre care Rusia, Ucraina, Romania, Statele Unite si UE - ar putea contribui decisiv la solutionarea problemei transnistrene.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.