De la finele anilor 1990 si disparitia marilor carteluri columbiene, traficantii mexicani de droguri ocupa primul loc pe continent.

Cocaina este produsa in Anzi, dar mexicanii controleaza 40% din rutele spre piata din SUA, spun rapoartele americane, care constata si faptul ca mexicanii sunt din ce in ce mai implicati in productia si traficul de metamfetamine. Iar atunci cand stii ca beneficiile repatriate variaza intre 8 miliarde si 25 miliarde de dolari pe an, escaladarea violentei teritoriale nu mai pare uimitoare. De altfel, nici nu
dateaza de curand, numai ca nu atinsese niciodata astfel de proportii. Specialistii explica aceasta spirala a narcoviolentei prin importanta pe care a capatat-o controlul teritorial dupa ce Mexicul a devenit, pentru drog, o zona de trecere dublata de o piata. Unii considera ca vointa aproape obsesiva a autoritatilor de a opri baronii drogurilor a declansat lupta sangeroasa pentru putere in sanul organizatiilor de traficanti. In prezent, principala rivalitate opune cartelul din Sinaloa (condus de Joaquin "El Chapo" Guzman) si cartelul din Golf (al carui fost sef, Osiel Cardenas, a fost extradat in SUA in ianuarie). Dar in fond este vorba de un razboi dus pe cea mai mare parte a teritoriului mexican, fiind dus de organizatiile locale care se infrunta pe teren. Luis Astorga, un specialist in narcotrafic, estimeaza ca actualul haos este legat de prabusirea sistemului partidului unic, care a dominat viata politica mexicana 71 de ani fara intrerupere. Acest sistem furniza un cadru coruptiei, dar era atat de puternic incat fixa limite violentei.

Presedintele Felipe Calderon a lansat o ofensiva militara contra narcotraficantilor la doar zece zile dupa ce a venit la putere, in speranta restabilirii ordinii. Au trecut de atunci sase luni si opiniile sunt impartite, unii apreciind ca situatia ar putea deveni chiar mai grava. Circa 25.000 de soldati sunt desfasurati in tara, dar traficantii nu sunt deloc intimidati. In iunie, seful securitatii publice din statul Veracruz a primit amenintari via un mesaj asezat alaturi de un cap taiat si doua posturi de politie au fost atacate cu grenade. Anterior, oameni inarmati au asasinat un responsabil federal al serviciilor secrete si un comando de 50 de asasini platiti, Los Zetas, a parcurs peste 300 km in desert pentru a rapi 15 persoane dintr-un mic orasel din apropierea frontierei cu SUA.

San Pedro, oaza insangerata

La San Pedro Garza Garcia, oras elegant din apropiere de Monterrey, sefii cartelurilor traiau linistiti. Pana in ziua cand totul a degenerat, sediul politiei fiind atacat de un comando inarmat.

In localitatea supranumita "El dorado mexican" traiau cel putin 20 dintre familiile cele mai bogate din Mexic. Era domeniul marilor familii din tara, dar de peste doua decenii aici s-au instalat si narcotraficantii. Dornici ca familiile lor sa traiasca intr-un mediu calm, ca progeniturile sa invete in cele mai bune scoli, au incheiat un pact de nonviolenta. In realitate, San Pedro era locul ideal pentru a trece neobservati. In 2005, primarul de atunci a recunoscut ca sefii mafiei alesesera regiunea ca "dormitor" pentru familiile lor. In San Pedro, din cauza "nivelului socio-economic, cineva care cheltuie mult si are obiceiuri fastuoase de consum poate trece total neobservat". Astazi, asasinatele au ajuns si aici, San Pedro traind in ritmul executiilor care se inmultesc in tot statul. Razboiul cartelurilor s-a soldat deja cu peste 8o de morti, din care 25 de politisti si un deputat local, fara a lua in calcul 50 de disparuti, din care doi ziaristi.

Potrivit politiei, cartelul din Golf s-a instalat la San Pedro si a domnit multa vreme asupra statului Nuevo Leon pana cand "cineva" a adus cartelul din Sinaloa dupa evadarea din inchisoare a lui Joaquin Loera Guzman (19 ianuarie 2001), care a avut carte alba sa se instaleze in schimbul eliminarii adversarilor sai si a Zetas (asasinii platiti ai cartelului din Golf). Este clar ca a existat un pact cu cartelurile pentru scolarizarea copiilor, dar la un moment dat cineva a lasat sa intre un alt grup si a inceput masacrul. In afara Serviciile secrete americane si mexicane declara ca cele doua mari carteluri au ajuns la un armistitiu, pentru a-si imparti mai bine "afacerea". Negocierile au avut loc in iunie pe o proprietate din statul Tamaulipas. In acea zi, era o mare miscare de masini de lux, la bordul carora soseau marile figuri ale narcotraficului si serviciile lor de securitate. Discret, cartelurile rivale din Sinaloa si din Golf au decretat o incetare a focului in doua state din Mexic, negociind un acord de pace care le permite impartirea filierelor. Acordul nu a fost consolidat, dar se actioneaza in acest sens. Numai ca cele doua parti se urasc atat de tare incat asasinatele pot fi reluate oricand si oriunde, sustin surse americane.
Asasinatele nu sunt legate numai de impartirea teritoriala, ci si de pedepsirea tradatorilor.
Un glont in ceafa inseamna ca victima era tradator, in ureche, era spion, in gura, unul prea vorbaret, in frunte, unul care a mers prea departe. z


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.