Turcia mediaza intre cele doua parti, de pe pozitii diferite de ale SUA.

Desi oficialii de la Ierusalim si Damasc contesta pregatirile pentru un nou razboi, conflictul regional de anul trecut din Liban ar putea fi reluat pe Inatimile Golan.

Si in Siria, si in Israel se vad pregatiri militare. Dupa pierderile armatei israeliene din timpul campaniei impotriva militiilor prosiriene si proiraniane Hizbullah in sudul Libanului, rezervistii evrei executa antrenamente si mai intense. Damascul le-ar putea interpreta ca pregatiri de razboi - desi premierul Ehud Olmert a anuntat "o vara calma, o toamna calma si o primavara calma".

Invers, exista speculatii ca Siria ar putea lansa un atac limitat pentru a forta Israelul sa revina la tratativele intrerupte in 2000 - colporteaza si "The Economist". Mai concret, Damascul a construit un amplasament pentru rachete cu raza lunga in partea siriana a Inatimilor Golan, chiar langa zona demilitarizata patrulata de trupele ONU de mentinere a pacii - Damascul il defineste ca gestul de aparare impotriva unui atac israelian.

Tensiuni istorice

Liderii ambelor state isi asigura cetatenii si vecinii ca nu intentioneaza sa plece la razboi - dar ca sunt bine pregatiti pentru el! Cu ani de ajutoare militare americane in spate, Israelul este mult mai bine pregatit pentru un conflict conventional cu Siria decat este aceasta. Conflictul ar cfi purtat insa cu armele unei gherile sprijinite de armata, potrivit lectiei invatate in Liban.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.