Cel mai recent bilant al cutremurului care a devastat Peru releva ca numarul mortilor depaseste cifra de 437 iar ranitii, 829, conform datelor Institutul de Aparare civila (Indeci), relateaza AFP. Serviciile de interventie inca mai cautau in urma cu doua zile supravietuitori printre ruine.

Mobilizarea internationala a inceput sa furnizeze ajutoare de urgenta regiunilor sinistrate, informeaza NewsIn.

De la producerea cutremurului, bilantul continua sa creasca. Joi, la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei), cifra mortilor se situa undeva intre 500 si 510, iar cea a ranitilor depasea 1.600, potrivit purtatorului de cuvant al serviciilor de pompieri, Roberto Ocano. Mai tarziu, Rosario Guevara, responsabil al Indeci, anunta ca s-au inregistrat 437 morti si 829 raniti, precizand ca circa 16.700 de locuinte au fost distruse, mai ales la Lima, Ica, Pisco si Chincha. Totusi bilantul s-ar putea agrava "pentru ca s-a pierdut contactul cu localitati din regiunea Ica, din cauza problemelor legate de retelele de telefonie", a spus el.

Pisco este cel mai afectat de seism. "Avem sute de morti care zac pe strazi, numerosi raniti in spitale", a declarat primarul din Pisco, Juan Mendoza, care a spus ca orasul a fost devastat in proportie de 70 %. Cupola bisericii San Clemente s-a prabusit in timpul slujbei, multe persoane fiind ucise.
Echipele de salvare cautau supravietuitori si incercau sa ajunga in satele izolate. Valurile provocate de seism in golful Paracas au inundat partial regiunea, provocand pagube materiale. La Lima, doua persoane au suferit crize cardiace din cauza panicii si au murit. Circa 600 de detinuti din inchisoarea din Chincha au profitat de panica si au evadat.

Autoritatile peruane incercau ieri sa formeze un pod aerian pentru furnizarea rapida a ajutoarelor. Doua avioane militare au adus mai mult de 50 de tone de paturi, medicamente si alimente. Persoanele care si-au pierdut casele ingheata din cauza temperaturilor scazute, nu au paturi si haine calduroase.
Pe plan international a inceput mobilizarea. La Geneva, Federatia internationala a Crucii Rosii si Semilunei Rosii a anuntat trimiterea a doua avioane cu corturi, paturi si gamele. ONU "va sustine eforturile luand masuri ca deblocarea fondurilor de urgenta si trimiterea unei echipe pentru evaluarea necesitatilor", a declarat Michele Montas, purtatorul de cuvant al secretarului general. La Bruxelles, Comisia Europeana a anuntat trimiterea de ajutoare in valoare de un milion de euro, in timp ce Canada va furniza 1,9 milioane de dolari. Statele Unite au deblocat 100.000 de dolari pentru "urgente imediate".
Spania, Italia si Franta au anuntat ca vor trimite ajutoare, la fel ca Brazilia, Bolivia, Ecuador, Columbia si Chile.

Papa Benedict al XVI-lea a cerut organizatiilor Bisericii Catolice sa acorde asistenta sinistratilor. ONG-uri, Pompierii fara frontiere, Intermon Oxfam si Crucea Rosie spaniola au inceput trimiterea de ajutoare.

Acest cutremur a fost unul dintre cele mai puternice inregistrate in Peru. In 1970 s-a produs un seism soldat cu 70.000 de morti in localitatea Huaraz


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.