Aproape 500 de persoane au murit in atentatele sinucigase din Irak, potrivit unor surse locale citate de CNN - cel mai singeros bilant de la inceputul razboiului. Americanii cauta zone mai sigure.

Generalul american David Petraeus, strategul presedintelui Bush pentru Irak, a declarat miercuri seara ca ar recomanda reducerea trupelor SUA pina vara viitoare, dar s-a pronuntat impotriva unei retrageri semnificative. Raportul pe care-l va prezenta, in septembrie, in Congres sustine, se pare, mutarea trupelor in zone unde securitatea este mai buna. In acelasi timp insa, el a avertizat ca o retragere importanta sau rapida ar putea duce la pierderea avantajelor obtinute cu dificultate pina la aceasta ora.

Surse din politia irakiana din Ninive anuntasera anterior ca bilantul victimelor atentatelor este de 260 de morti si 350 de raniti, fiind posibil ca acesta sa se modifice dupa recuperarea victimelor de sub darimaturi. Un general american a declarat apoi ca atentatele din apropierea frontierei cu Siria poarta amprenta al-Qaeda. Ministerul de interne irakian a anuntat ca trei camioane-capcana incarcate cu doua tone de explozibil au fost detonate. Potrivit armatei americane, au fost comise cinci atentate - patru intr-o statie de autobuz aglomerata din Qahtaniya, iar al cincilea in localitatea Al-Jazeera.

Atacurile, care au vizat membri ai sectei yezidi din satele cu populatie majoritar kurda, au incercat sa demonstreze ca planurile de suplimentare a efectivelor militare americane din aceasta tara sint menite esecului, a declarat generalul-maior Benjamin Mixon. Al-Qaeda este predominant sunnita in Irak, iar membri ai minoritatii religioase yezidi au primit scrisori de amenintare cu moartea, in care li se cerea sa plece pentru ca sint “infideli”. “Este un act de epurare etnica, aproape un genocid daca iei in considerare tinta atacata si faptul ca yezidii sint intr-o zona unde securitatea este foarte scazuta”, a explicat oficialul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.