Consilierul si strategul electoral al lui Bush, Karl Rove, pleaca de la Casa Alba. Cine a mai ramas alaturi de presedinte dintre cei cu care a plecat la drum in 2001?

Numirea lui John Ashcroft ca procuror general al SUA, o persoana foarte religioasa, care pledeaza contra avorturilor, a fost primul semn ca Bush ii va recompensa pe politicienii de dreapta care l-au sustinut in campania electorala. Potrivit BBC, Ashcroft nu era pe placul liberalilor din cauza pachetului de masuri de securitate dupa 11 septembrie 2001, percepute ca un atac la libertatile civile.

Oricum, opozitia a devenit putin invidioasa cind s-a dovedit, mai tirziu, ca in timp ce se afla internat in spital, in 2004, a respins o cerere a Casei Albe de a autoriza inregistrarea fara mandate a cetatenilor americani. Dupa plecarea sa, in 2005, Ashcroft a infiintat o companie de consultanta pentru industria de securitate interna.

Andrew Card, fost sef de personal la Casa Alba, a fost unul dintre cei care au ocupat acest post pentru cea mai lunga perioada de timp din ultimii 40 de ani, dar n-a fost niciodata genul de om care iese in evidenta. Bush il aprecia pentru loialitatea sa. Se spune ca sotia lui Card l-a intrebat odata: „Tu esti casatorit cu mine sau cu George W. Bush?“. Card a demisionat din functie in martie 2006, fiind ingrijorat, se pare, de faptul ca razboiul din Irak va fi perceput ca un nou Vietnam. Acum este in consiliul de administratie al firmei de transport Union Pacific Railroad, una dintre cele mai importante din SUA.

Cind Bush l-a ales, in 2000, ca vicepresedinte pe Dick Cheney, decizia a fost vazuta ca o incercare de a-si reasigura electoratul ca poate sa foloseasca intelepciunea si experienta lui Cheney. Om politic cu vechime, Cheney a fost membru al Congresului in timpul a numerosi presedinti, iar dupa alegeri si-a folosit cunostintele privind mecanismul de guvernare pentru a deveni unul dintre cei mai puternici vicepresedinti din istoria Americii, vazut de multi ca „puterea din spatele tronului“, in special in domeniul energiei si in cel al politicii externe. Daca sanatatea ii permite, va ramine alaturi de seful statului pina la finalul mandatului, arata BBC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.