Seceta de anul acesta a provocat motive serioase de ingrijorare pentru cetatenii moldoveni. Presa din Romania precum si cea din Rusia afirma ca Republica Moldova se afla in pragul unei crize privind recoltele de fructe si de cereale.

Pierderile cauzate de seceta se ridica la un milard de dolari, adica tot atat cat este si bugetul de stat al Moldovei, informeaza BBC, in editia online de astazi. Cu toate acestea, autoritatile de la Chisinau neaga informatiile vehiculate in presa.

Ceea ce nu pot nega insa autoritatile este faptul ca agricultorii se plang de faliment iar bugetul de stat ar urma astfel, sa scada considerabil.

De asemenea, Guvernul de la Chisinau a solicitat deja ajutor extern atat sub forma de bani cat si sub forma de alimente, pentru a intampina problemele unei eventuale crize.

Prm-ministrul Vasile Tarlev a declarat ca Executivul a luat toate masurile necesare pentru a preintampina un eventual deficit al painii, asigurand populatia ca nu va exista nici o criza.

„In acele regiuni, in acele raioane unde se va inregistra un deficit de grau pentru a aproviziona intreprinderile de panificatie, va interveni Agentia pentru Reserve de stat si ajutoare umanitare si le va vinde grau sau faina cu preturi stabile", a spus domnul Tarlev.

"Mai mult ca atat, avem incheiate contracte si semnate contracte de intentii in vederea procurarii graului alimentar din mai multe tari, in special din Kazahstan, Ucraina si Rusia.", a mai adaugat Tarlev, citat de catre BBC.

Pentru a depasi perioada marcata de efectele secetei, Republica Moldova are nevoie de 350 de mii de tone de grau, 89 de mii de tone de cartofi si 85 de mii de tone de produse lactate.

Mai multe tari au raspuns deja apelului autoritatilor de la Chisinau si s-au oferit sa trimita ajutoare. Alimentele acordate de catre acestia vor fi distribuite direct administratiilor locale, fara intermediari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.