Abdullah Gul, contestat de opozitie si armata pentru vederile islamice, si-a anuntat din nou candidatura la presedinti.

Ministrul de externe turc Abdullah Gul a confirmat, ieri, intentia de a candida din nou la presedintia tarii, riscand o noua criza politica.

In aprilie, armata si Curtea Consti­tutionala i-au blocat candidatura, in timp ce peste un milion de persoane au protestat la Istanbul, Ankara si Izmir. Unul dintre fondatorii partidului de guvernare AK, Gul este un musulman evlavios si fost lider al unei miscari islamice, la fel ca si premierul Recep Tayyp Erdogan. Sotia sa, Hayrunisa Gul, poarta valul islamic, interzis in prezent in institutiile publice din Turcia.

Candidatura lui Gul este contestata de multi turci, deoarece presedintia tarii are o importanta simbolica - reprezentand un stat secular, prooccidental. Deniz Baykal, liderul principalului partid de opozitie, a avertizat ca guvernul va folosi functia de presedinte pentru a transforma Turcia intr-un stat al Orientului Mijlociu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.