Revenirea in forta a Frantei pe plan international abate atentia generala de la alte state membre UE, inclusiv de la Germania cancelarului Angela Merkel, scria ieri The Times intr-un articol cu titlul "Berlinul se teme de super-Sarko".

Intr-adevar, presedintele Nicolas Sarkozy si-a creat imaginea politicianului care "nu-si trage niciodata sufletul", care nu ia pauze nici chiar in vacanta. Aflat intr-un scurt concediu pe pamant american, locatarul de la Palatul Elysee nu si-a desprins, practic, "privirile" de la evenimentele de acasa, a semnat cu darnicie declaratii de presa referitoare la toate aceste intamplari, de la moartea unui muzician pana la accidentul dintr-un parc de distractii. Se pare ca in Franta dinamismul presedintelui da roade: oamenii de afaceri actioneaza mai cu fermitate, iar nivelul somajului a cazut pana la cel mai coborat indice din ultimii 25 de ani. Valurile "renasterii franceze" s-au revarsat si asupra altor state, in special peste Germania, unde politica de sine statatoare promovata de seful unei Frante in plina reafirmare trezeste nervozitate, potrivit The Times. Restul lumii urmareste cu interes aceasta evolutie: intimidati pana acum de ostilitatea francezilor fata de "capitalismul anglosaxon", potentialii investitori straini, mai ales din Marea Britanie si America, se simt incurajati de declaratiile lui Sarkozy.

Se va lansa Franta intr-o confruntare cu Germania pentru pozitia de lider in UE, se intreba publicatia citata. "Din punct de vedere psihologic, starea generala a suferit schimbari majore", cita The Times cuvintele Ninei Mitz, presedintele firmei franceze de consultanta, Financial Dynamics. "A aparat sentimentul ca posibilitatile noastre nu sunt limitate. Ca problemele isi gasesc rezolvarea. in vazduh pulseaza energia". Sarkozy a promis sa puna din nou Franta la treaba, dupa ce mai bine de zece ani, Jacques Chirac a obligat-o sa alunece intr-un fel de somnolenta surda. "Odata cu venirea lui Sarkozy la putere s-a instaurat convingerea ca Franta dechide portile in fata Occidentului", sustin membrii camerei de comert franco-britanice. Iar faptul ca Sarkozy si-a propus sa puna accent pe atragerea de investitori occidentali, il confirma numirea in functia de ministru de finante a unui avocat cu studii in SUA.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.