Premierul italian Romano Prodi a intervenit in urma tragediei petrecute vineri seara la Livorno, unde patru copii de origine rroma au ars de vii in coliba in care locuiau. Prodi a declarat in editia de astazi a ziarul italian „L’unita” ca „incidentul de vineri are implicatii politice grave” si ca va urgenta o analiza a tuturor factorilor de natura politica si tehnica pentru a gasi o solutie la problema rromilor care convietuiesc cu poporul italian.

In incendiul de vineri seara au murit patru copii, dintre care doi erau surdo-muti. Politia italiana i-a arestat pe parintii micutilor, doi barbati si doua femei, sub acuzatia de incendiu nepremeditat si abandon de copii. Acestia risca 8 ani de inchisoare.

Autoritatile au hotarat ca in ziua inmormantarii celor patru copii, Italia sa imbrace haine de doliu.

Romano Prodi a declarat in presa italiana ca problema rromilor este o chestiune extrem de delicata, discutata in repetate randuri la Bruxelles. Complexitatea acestei probleme, a adaugat Prodi, consta in faptul ca trateaza cazuri sociale de natura interetnica si ca acestea sunt greu de analizat luand t in considerare si istoria persecutiilor exercitate asupra rromilor.

De asemenea, Romano Prodi a subliniat faptul ca fenomenul social al cetatenilor de etnie rroma este relativ recent si din aceasta cauza Italia este mai putin pregatita in a-i face fata.

Incidentul petrecut vineri seara a ridicat controverse aprinse in Peninsula. Astfel, mass-media italiana se intreaba daca tragedia s-a petrecut exclusiv din vina parintilor care si-au lasat nesupravegheati copiii sau este vorba de o responsabilitate mai complexa, la nivel social.

Astfel, ca urmare a acestui tragic accident, ministrul Solidaritatii sociale, Paolo Ferrero, va aloca incepand din septembrie, 3 milioane de euro pentru programe de integrare sociala destinate rromilor din 5 orase italiene, printre care se numera si Napoli sau Torino. In ceea ce priveste Livorno, Paul Ferrero a mai declarat ca astfel de programe de integrare sociala sunt stopate de catre dezinteresul autoritatilor locale care prefera sa cheltuiasca bugetul pentru alte probleme sociale.

Ministrul Solidaritatii sociale, Paul Ferrero a acuzat autoritatile din Livorno pentru accidentul de vineri, considerand ca o mare parte din vina le revine deoarece au ales sa mute cartierul familiilor nomade din centrul orasului catre periferiile acestuia. „Autoritatile au alimentat astfel tensiuni de ordin social”, a mai declarat Paolo Ferrero.

In problema cetatenilor rromi intervine si ministrul Familiei, Rosi Bindi, care a declarat intr-un interviu pentru cotidianul „Il Mesaggerro” ca „ problema integrarii rromilor nu este una simpla deoarece autoritatile locale trebuie sa aiba consensul cetatenilor italieni pentru ridicarea cartierelor de nomazi. Astfel, uneori acest proces poate dura o perioada de vreme indelungata”

De asemenea, ministrul Familiei sublinieaza ideea ca rromii au o cultura aparte care ingreuneaza procesul integrarii. Acestia nu vor alege sa munceasca in fabrici sau sa-si castige existenta ca un italian de rand, preferand in schimb profesii mai liberale, conchide ministrul Familiei.

De cealalta parte, administratia locala respinge acuzatiile ministrilor Solidaritatii sociale si Familiei conform carora nu ar fi acordat prioritate proiectelor de integrare a rromilor in societate. Leonardo Domenici, presedintele asociatiei comunitatilor italiene, Anci, a declarat asadar ca administratia nu a lasat nicidecum pe un plan secund problema rromilor si a integrarii sociale a acestora, ci are nevoie de timp, resurse si un angajament din partea guvernului italian pentru a putea duce la bun sfarsit proiectele solicitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.