Din biroul sau londonez pazit de britanici si ceceni, celebrul oligarh Boris Berezovski il ameninta intr-un interviu in exclusivitate pentru "Romania libera" pe Vladimir Putin, odinioara aliatul sau.

"Regimul lui Putin si-a pierdut legitimitatea si nu poate fi rasturnat decat prin forta", spune magnatul rus, dat in urmarire prin Interpol si supravietuitor al mai multor incercari de asasinat. Berezovski nu se sfieste sa-l infiereze nici pe George W. Bush, desi face afaceri cu fratele sau mai mic, Neil Bush. "Un
ignorant care nu intelege cum functioneaza lumea" - e verdictul dat presedintelui american. Oligarhul rus nu considera ca Europa depinde de energia rusa si ca ar putea riposta mai dur, de exemplu blocand conturile "umplute cu bani murdari" ale elitelor ruse. Insa "Vestul nu are vlaga politica de a face ceva", deplange Berezovski lipsa leadership-ului european. Angela Merkel este singurul personaj in care magnatul rus si-ar pune sperantele, pentru ca "a crescut intr-o tara socialista si intelege mai bine ca oricine care e adevarata fata a lui Putin".

Ahmed Zakaev, fost sef al rezistentei cecene si actualmente ministru de Externe in guvernul independentist cecen antirus, conduce prin Londra folosind reflexele pe care le-a capatat in vremea in care gonea prin strazile desfundate din Groznai, capitala Ceceniei, in pauzele dintre bombardamentele rusesti: repede, calm si facand un slalom printre cratere imaginare. Zakaev e cel care a aranjat interviul cu Boris Berezovski, oligarhul rus care, din aliat al lui Putin, a devenit cel mai mare dusman al Kremlinului. De cand Berezovski si Zakaev au obtinut azilul politic in Marea Britanie, in 2002, Moscova nu inceteaza sa ceara extradarea lor, ba chiar a lansat un mandat Interpol impotriva lor.

Birourile lui Berezovski se afla in Mayfair, un cartier luxos al Londrei despre care ghidurile turistice spun: "Aici vine regalitatea la cumparaturi, in vreme ce noi, plebea, ne multumim sa ne holbam". Pe Down Street, intr-un luxos imobil de birouri, etajul lui Berezovski e pazit de agenti britanici in civil si de doi "gentlemeni" mai inchisi la piele, a caror identitate devine limpede in momentul in care Zakaev li se adreseaza in cecena. Berezovski este acum un sprijinitor activ al cauzei independentei cecene.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.