Sase state NATO, printre care si tara noastra, lasate pe dinafara.Desi suntem membri UE si NATO si ii sustinem pe americani in lupta impotriva terorismului, nu avem inca dreptul sa mergem in tara tuturor posibilitatilor fara viza.
Legea privind implementarea concluziilor Comisiei 11 septembrie i-a lasat pe dinafara si pe unguri, polonezi, letoni, lituanieni, slovaci si bulgari, care nu vor putea calatori liber in SUA. Cu exceptia Ungariei, celelalte tari, inclusiv Romania, au semnat o declaratie comuna, prin care admit ca noua lege este departe de asteptarile lor. "Unii dintre aliatii apropiati ai Statelor Unite vor fi in continuare supusi unor criterii artificiale care nu reflecta angajamentul si implicarea lor in mentinerea securitatii globale si transatlantice", se spune in declaratie. Mai norocosi, cetatenii din Cehia, Grecia, Cipru, Malta si Estonia pot petrece, incepand de saptamana trecuta, pana la 90 de zile pe teritoriul american, prezentand la punctele de frontiera doar pasaportul.

Cele cinci state europene au reusit sa obtina dreptul de a circula in SUA fara vize, pentru ca legea semnata de Bush a relaxat prevederile existente. inainte, tarile aliate se calificau pentru programul american doar daca mai putin de 3% din solicitarile de viza erau respinse de autoritatile americane.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.