Mediatorii internationali incearca sa gaseasca un compromis acceptabil si pentru Belgrad, si pentru Pristina

Emisari din SUA, Uniunea Europeana si Rusia s-au intalnit, ieri, la Belgrad cu oficiali sarbi, intr-un ultim efort de a rezolva impasul legat de viitorul provinciei Kosovo. Sarcina celor trei se anunta cu atat mai dificila cu cat liderii sarbilor si cei ai albanezilor din Kosovo raman fermi pe pozitii in ceea ce priveste statutul provinciei.

Americanul Frank Wisner, reprezentantul UE Wolfgang Ischinger si rusul Aleksandr Botan-Harcenko au discutat, ieri, in capitala Serbiei, cu presedintele Boris Tadici, premierul Vojislav Kostunita si alti inalti oficiali de la Belgrad. Cei trei, care formeaza troica desemnata de Grupul de Contact, vor merge azi si la Pristina, unde se vor intalni cu liderii etnicilor albanezi. Noua runda de negocieri urmeaza sa se incheie in decembrie. Desi modul de desfasurare a noilor negocieri nu a fost inca stabilit, exista deja neintelegeri intre partile implicate in dosar.

Reprezentantii SUA sustin ca durata tratativelor nu ar trebui sa depaseasca 120 de zile, in timp ce oficialii rusi refuza orice limitare in timp a acestui proces. Grupul de Contact a optat pentru o naveta diplomatica intre Belgrad si Pristina, metoda refuzata insa de Serbia, care isi doreste "negocieri directe" cu liderii albanezilor din Kosovo.

Dosarul kosovar s-a reintors la Grupul de Contact dupa refuzul Rusiei de a accepta independenta controlata a provinciei, propusa de emisarul ONU Martti Ahtisaari. Diplomatii occidentali nu sunt foarte increzatori ca noile discutii vor duce la o intelegere. Kosovo a amenintat ca isi va declara unilateral independenta, poate chiar anul acesta, si va cere sa fie recunoscut de SUA si tarile europene, ceea ce ar provoca diviziuni in cadrul UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.