Recunoasterea secesiunii provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza ar demonstra ostilitatea statelor membre ale UE fata de Serbia, care ar ajunge la concluzia ca nu are ce cauta intre cei care i-au dezmembrat teritoriul - a afirmat fostul negociator-sef in problema Kosovo, Leon Kojen, intr-un interviu publicat dde cotidianul 'Dnevnik'.

Aceeasi pozitie a fost sustinuta si de ziarul proguvernamental de la Belgrad, "Politika", citat de Reuters. Sondajele arata ca 70 % dintre sarbi agreeaza aderarea tarii lor la UE, dar exista 'pericolul real' ca aceasta atitudine sa se schimbe daca UE va permite dezlipirea provinciei Kosovo, comenteaza 'Politika'.

Ambele articole au aparut in ziua in care Grupul de Contact pentru Kosovo (Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Rusia si SUA) se reuneste, la nivel de experti, intr-o noua incercare de a debloca dificila problema a viitorul statut al provinciei. Troica diplomatica desemnata de Grupul de Contact - formata din reprezentanti ai UE, SUA si Rusiei - incepe, vineri, consultarile printr-o vizita la Belgrad, urmata de o deplasare la Pristina.