Tentativele de a avansa data alegerilor primare in cadrul scrutinului prezidential din SUA, de anul viitor, au intrat intr-o noua faza.

Presedintele Partidului Republican din Carolina de Sud, Katon Dawson, urmeaza sa anunte data primarelor in statul sau, in cadrul unei intrevederi cu presa, convocata la New Hampshire. Acesta din urma fiind, prin traditie, primul stat unde se deruleaza primarele si constituie o faza-cheie a procesului electoral american. Potrivit legislatiei electorale a statului, "el trebuie sa fie prima natiune" unde au loc primarele. Prin urmare, daca in Carolina de Sud se decide modificarea calendarului electoral, New Hampshire va fi constrans sa procedeze la fel. Primarele sunt prevazute pentru 22 ianuarie in acest stat. "Katon Dawson respecta statutul de 'prima Natiune' de care se bucura New Hampshire", a spus Rob Godfrey, purtator de cuvant al Partidului Republican.

Dar, "incepand din 1980, Carolina de Sud a fost primul stat al Sudului", a adaugat el, indicand implicit ca primarele ar trebui sa se deruleze inaintea celor din Florida, unde primarele, programate initial pentru luna martie, au fost fixate pentru 29 ianuarie. Aceasta adevarata competitie intre state ar putea avea un efect de domino, daca Iowa, unde alegerile primare si adunarile electorale urmeaza sa se deruleze la 14 ianuarie, avanseaza la randul sau calendarul, ceea ce ar insemna un vot la sfarsitul lunii decembrie 2007. intr-un articol publicat de "New York Times", un fost guvernator de Florida, Bob Graham, estima ca "aceasta dorinta nebuneasca de a intra in prima liga va cauza daune ireparabile unui sistem care a fost atat de util vietii politice americane". Mai mult de 10 state au prevazut alegerile primare pentru 5 februarie, avansand datele traditionale. O realitate care l-a facut pe analistul Linda Fowler sa exclame ca "americanii se indreapta de facto spre alegeri primare la scara nationala, fara a sti exact ce urmari ar putea avea gestul lor". Alegerile primare se organizeaza de partidele democrat si republican pentru ca statele sa-si desemneze candidatii care vor participa la conventiile nationale insarcinate cu stabilirea candidatului la presedintie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.