Armata pakistaneza a anuntat ieri ca a distrus o baza a retelei Al-Qaida, la frontiera cu Afganistanul, si a eliminat cel putin 12 luptatori islamisti, intre care mai multi straini. „Pakistanul se confrunta cu amenintari interne si externe, iar instaurarea starii de urgenta nu poate fi exclusa”, a spus ministrul adjunct al Informatiilor, citat de France Presse. Atacurile teroriste sinucigase au facut peste 230 de victime in ultima luna, dupa interventia armatei impotriva islamistilor radicali care ocupau Moscheea Rosie din Islamabad.

Luptele de la moschee, soldate cu aproape 100 de morti, au fost urmate de amenintari cu revolutia islamica din partea extremistilor pakistanezi si a retelei Al-Qaida.

La randul lor, Statele Unite au avertizat ca ar putea lansa raiduri aeriene asupra bazelor teroriste din provinciile de la granita cu Afganistanul, aflate, prin traditie, sub controlul triburilor locale. Pentru a preveni interventia americanilor, armata pakistaneza a trecut ea insasi la ofensiva impotriva fortelor islamiste de la granita.

Presedintele Musarraf urma sa deschida joi, la Kabul, impreuna cu omologul sau afgan, o mare adunare a liderilor tribali si religiosi din cele doua tari, consacrata luptei impotriva talibanilor. Musarraf si-a anulat insa participarea pe motivul unor "angajamente in capitala”. Potrivit unor surse guvernamentale, el va prezida o reuniune a conducerii regimului, care ar putea decreta starea de urgenta.