Oficialii de la Londra nu exclud ipoteza unui sabotaj in cazul celor doua focare de febra aftoasa descoperite in comitatul Surrey, din sudul Marii Britanii. Un raport guvernamental preliminar arata ca tulpina virusului provine de la centrul de cercetare Pirbright, aflat la doar cativa kilometri de fermele afectate.

Agentia pentru Sanatate si Siguranta sustine ca virusul febrei aftoase ar fi putut fi raspandit ca urmare a deplasarii persoanelor si ca exista „o probabilitate sporita" ca actul sa fi fost unul deliberat.

Totodata, inspectorii guvernamentali, care au realizat raportul la solicitarea premierului Gordon Brown, au demontat teoriile privind propagarea virusului prin apa sau aer.

Dupa parcurgerea documentului, ministrul mediului, Hilary Benn, a declarat ca ipoteza sabotajului trebuie luata in serios. "Adevarul este ca nu stim nimic sigur. De aceea este necesara o continuare a investigatiilor", a precizat Hilary Benn. Oficialul a refuzat insa sa ofere detalii pe aceasta tema. Pe de alta parte, Agentia pentru Sanatate si Siguranta nu a putut stabili cu certitudine daca tulpina provine de la Institutul pentru Sanatatea Animalelor sau de la compania producatoare de vaccinuri Merial, ambele detinand laboratoare la centrul Pirbright. Inspectorii au anuntat ca vor face noi analize genetice pentru a determina originea virusului.