Liderii celor doua state pregatesc prima lor intilnire dupa sapte ani de tensiuni nucleare.

Intilnirea la nivel inalt este doar cea de-a doua din istoria Peninsulei divizate de razboi. Presedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun, ii va face o vizita omologului sau, Kim Jong-il, la Phenian, capitala Coreii de Nord, intre 28 si 30 august.

Imbunatatirea relatiilor dintre cele doua state este urmarea ameliorarii raporturilor Phenianului cu comunitatea internationala. Coreea de Nord si-a inchis luna trecuta reactorul nuclear de la Yongbyon, ca parte a unei intelegeri care ofera regimului comunist asistenta financiara in schimbul dezarmarii nucleare.

Principalul partid de opozitie sud-coreean a respins insa initiativa intilnirii, considerind-o un act electoral inaintea alegerilor prezidentiale din 19 decembrie. Presedintele Roh Moo-hyun, a carui popularitate este in scadere, ar incerca sa ofere astfel un avantaj candidatului pe care il sustine, in conditiile in care Partidul Nationalist, de opozitie, pare favorit in scrutinul care se apropie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.