Ingrijorarea britanicilor ia amploare, pe fondul identificarii altor vite bolnave

Un al doilea focar de febra aftoasa a fost confirmat in Ma­rea Britanie, la o ferma din Surrey. Mostrele prelevate de la ferma Wolford, aflata in zona de protectie din jurul pri­mului focar, au iesit pozitive pentru virusul febrei aftoase.

Aproximativ 100 de vaci au fost sacrificate la ferma Wolford, din comitatul englez Surrey, unde s-a descoperit un al doilea focar de febra aftoasa. Autoritatile sunt de parere ca nu este vorba despre o noua infestare, ci despre contaminarea de la prima sursa, aflata la mai putin de trei kilometri distanta.

Fermierii din zona au fost sfatuiti sa continue exami­narea ani­malelor. Ei s-au decla­rat "foarte ingrijorati" ca situatia din 2001, cand sapte milioane de animale au fost sacrificate, s-ar putea repeta. Laurence Matthews, proprietarul fermei unde s-a descoperit noul focar, se teme ca maladia s-ar putea extinde in intreaga comunitate rurala. "incepusem sa credem ca situatia se afla sub control si ca vom putea reintra in normal. Acum ne-am reintors de unde am plecat si majoritatea fermierilor sunt foarte, foarte speriati." Fermierii au cerut ca drumurile din zona sa fie inchise, pentru a se evita raspandirea virusului.

Serviciile sani­tare au avansat ipoteza ca negli­jentele in manipularea unor substante dintr-un laborator apartinand firmei de vaccinuri Merial si Institutului pentru Sanatatea Animalelor s-ar putea afla la originea declansarii epizootiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.