Belgradul reuseste cu sprijinul Rusiei, sa castige timp in negocierea statutului Kosovo si chiar sa isi impuna punctul de vedere.Planul de independenta a Kosovo pare sa iasa din calcule

Un oficial guvernamental sarb a declarat ca Serbia este dispusa sa incheie un compromis referitor la statutul Kosovo, insa nu va accepta sa piarda suveranitatea asupra provinciei, relateaza pagina electronica a postului de radio B92 citata de Mediafax.

"Avem nevoie de un acord cu albanezii din Kosovo cat mai curand posibil, iar Serbia este pregatita pentru un compromis", a afirmat Dusan Prorokovici, secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Kosovo. El a adaugat ca un compromis va depinde de desfasurarea viitoarelor negocieri. "Din acest motiv vrem sa auzim de la albanezi, cat mai curand posibil, cat de departe sunt dispusi sa mearga pentru compromis", a adaugat oficialul. Intrebat ce intelege Guvernul de la Belgrad prin compromis, Prorokovici a precizat ca limita peste care nu se va trece este pierderea suveranitatii asupra provinciei Kosovo. "Ceea ce le oferim albanezilor este o sansa sa isi influenteze dezvoltarea economica, cu asistenta din partea Serbiei, o sansa de a-si administra resursele si de a-si organiza propriul sistem intern de guvernare", a adaugat el. Conform lui Prorokovici, albanezii din Kosovo ar putea fi reprezentati de asemenea in unele organizatii, cum ar fi in sport sau in cultura, "la fel cum sunt Insulele Feroe, ca parte a Danemarcei, sau cum este Scotia, ca parte a Marii Britanii".

Focuri de arma sarbo-albaneze

O persoana a fost ucisa intr-un incident cu un schimb de focuri intre politia sarba si barbati inarmati in uniforma intr-o zona etnica albaneza din sudul Serbiei la granita cu provincia separatista Kosovo, a anuntat duminica ministrul sarb de Interne, transmite Rompres. Dragan Jocic a declarat ca acest incident s-a petrecut duminica seara cand o patrula de politie a interceptat un grup de barbati inarmati, mascati si in uniforme negre care atacau masini pe un drum ce duce spre Kosovo.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.