Presedintele venezuelan devine stapin pe armata si vrea sa gaseasca o cale constitutionala catre eternitate.

Presedintele venezuelan Hugo Chavez a precizat ca, in decurs de zece zile, va supune aprobarii parlamentului un proiect de modificare a constitutiei, care ii va permite sa fie reales in functie pentru un numar nedeterminat de mandate. „Multumita lui Dumnezeu si constiintei populare, sintem la putere de noua ani si ne propunem sa raminem cel putin pina in 2021“, a declarat presedintele in cadrul emisiunii sale saptaminale „Alo Presidente“.

Odata aprobat de parlament, unde coalitia condusa de Chavez detine toate cele 167 de mandate, amendamentul constitutional va fi supus unui referendum. Chavez, care a rezistat unei lovituri de stat si care a fost reales in mod triumfal, in decembrie 2006, ar trebui sa se retraga la sfirsitul actualului mandat. Chavez a mai modificat constitutia in 1999, atunci cind a desfiintat Camera inferioara a parlamentului.

Presedintele nu a fost insa la fel de generos cu guvernatorii provinciilor din Venezuela. Pentru a-i impiedica pe acestia sa obtina un capital politic insemnat nu le-a acordat sansa de a fi realesi. „Daca va exista realegere pe termen nedefinit, aceasta trebuie sa se intimple doar in cazul presedintelui, nu si al guvernatorilor si primarilor. Ei au metode de guvernare care nu au de a face cu revolutia bolivariana“, a aratat Chavez. In acest fel justifica Chavez puterea care va fi transferata catre consiliile comunale, intarind modelul venezuelan de „democratie la firul ierbii“. Doar doi dintre cei 23 de guvernatori din Venezuela apartin partidelor declarate de opozitie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.