Dupa autonomia aproape totala obtinuta de Catalunia in urma cu doi ani, iata ca a venit si randul Belgiei sa se confrunte cu probleme interne. Tema divizarii a fost lansata chiar de premierul tarii.
Tensiunile dintre flamanzi si valoni au ajuns la punctul maxim, iar reformele pe care premierul belgian Yves Leterme doreste sa le puna in aplicare cat mai repede (este vorba de acordarea unor puteri sporite parlamentelor regionale) schiteaza deja certificatul de deces al Belgiei. Gafand cu seninatate, mai mult sau mai putin voit, Leterme a declarat ca „Belgia este un accident al istoriei”.

Flamandul Leterme a explicat ca parlamentele din cele trei regiuni (Flandra, Valonia si Bruxelles) ar putea obtine dreptul de a stabili taxele si impozitele, prerogative care ar consfinti destramarea Belgiei. Pozitia premierului nu este cu nimic surprinzatoare. Leterme a fost premier al regiunii flamande inainte sa fie desemnat de regele Albert al II-lea sa formeze un guvern national dupa alegeri. Drept urmare, el este acuzat de francofoni (valoni) ca incearca sa sape groapa statului belgian pentru a ramane la conducerea unui stat flamand puternic.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.