Patru fosti ministri si alte 50 de persoane, printre care multi apropiati ai presedintelui Chirac, sint acuzati de "aranjarea" unor contracte de lucrari publice pentru a-si finanta propriile partide.

In centrul procesului de coruptie se afla un sistem initiat, se pare, de partidul actualului presedinte francez, Jacques Chirac, pe atunci primar al Parisului. Diferite companii sint acuzate ca au dat mita pentru a cistiga licitatii de renovare a scolilor din jurul Parisului. Partidul lui Chirac, Adunarea pentru Republica, si aliatul sau, Partidul Republican, ar fi incasat astfel "donatii" in valoare de 1,2% din valoarea contractelor adjudecate, in timp ce socialistii ar fi primit 0,8%. Aranjamentul a supravietuit din 1989 pina in 1997. Printre inculpati se numara Michel Roussin, fost director de cabinet al lui Chirac, iar, ulterior, ministru pentru cooperare din 1993 in 1995, Michel Giraud, fost presedinte al Consiliului regional din Ile-de-France si ministru al Muncii, si Guy Drut, ex-ministru al Sportului, care este acum membru al comitetului pentru candidatura Parisului la Jocurile Olimpice din 2012.

Trezorierii din acea perioada ai celor trei partide sint si ei judecati. Procesul, care este de asteptat sa dureze pina in luna iulie, urmeaza condamnarii, anul trecut, a unuia dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Jacques Chirac, fostul premier Alain Juppé. Acesta a fost gasit vinovat de implicarea in alt scandal de finantare a partidului sau, intre 1980 si 1990.