Votul din Camera Reprezentantilor - 227 de voturi pentru si 183 impotriva - constituie o victorie pentru Casa Alba, care a recurs la toata influenta pe care o are in dezbatere majoritatea democrata, in conditiile in care Congresul se pregatea sa-si inceapa vacanta parlamentara.

In pofida reticentelor exprimate de liderii democrati, Senatul votase acelasi text, saptamina trecuta, o versiune modernizata a Foreign Surveillance Act (FISA), legea din 1978 care facilita si reglementa interceptarile comunicatiilor atunci cind miza este securitatea nationala. Noul proiect de lege da mina libera guvernului american sa intercepteze, fara mandat de la judecator, apelurile telefonice si e-mailurile initiate din strainatate, insa pe o durata limitata de sase luni. In plus, legea permite autoritatilor americane sa intercepteze si comunicatiile care tranziteaza teritoriul SUA. Presedintele George W. Bush a facut presiuni in Camera Reprezentantilor pentru a vota rapid legea si le-a cerut congresmenilor sa voteze la rindul lor textul adoptat, mai inainte, de colegii lor senatori.

Presedintele a anuntat, intr-un comunicat, ca legea acorda serviciilor de informatii instrumentele legale si autoritatea de care au nevoie pentru „a mentine America in siguranta“.